Verespatak: megijedt a tiltakozáshullámtól a miniszterelnök?

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői és szenátorai lelkiismeretük szerint szavazhatnak majd a verespataki bányaberuházással kapcsolatos törvénytervezetre – közölte pénteken Victor Ponta pártelnök-kormányfő, miután találkozott a PSD parlamenti frakcióival.

A miniszterelnök azt mondta: tisztában van azzal, hogy igen vitatott jogszabályról van szó, s maga sincs meggyőződve arról, hogy szükség van a saját kormánya által elfogadott tervezetre. Éppen ezért arra kérte a frakcióvezetőket, hagyják belátásuk szerint szavazni a PSD-s honatyákat.

Csütörtök este a másik kormányzó politikai erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői is azt nyilatkozták: nincs egységes álláspontjuk a törvénytervezetről. „Azt szeretnénk, ha parlamentben valós vita alakulna ki a jogszabályról” – jelentette ki Varujan Vosganiai liberális gazdasági miniszter.

Korábban Remus Cernea képviselő, a Zöld Párt elnöke a maszol.ro-nak elmondta: reménykedik abban, hogy a honatyák lelkiismeretük szerint szavazhatnak a „Románia sorsát évtizedekre befolyásoló” törvényről. Kijelentette, számít arra, hogy az RMDSZ nem támogatja majd a tervezetet.

Tiltakozás Galactól Temesvárig

Pontáék meghátrálása összefüggésben állhat azzal is, hogy a tervezet országos tiltakozáshullámot váltott ki. Az Alburnus Maior Egyesület pénteki közleménye szerint vasárnap 17 településen (Verespatak, Bukarest, Gyulafehérvár, Temesvár, Jászvásár, Kolozsvár, Brassó, Arad, Galac, Déva, Marosvásárhely, Nagyszeben, Konstanca, Piatra Neamt, Beszterce, Nagybánya és Gyergyószentmiklós) terveznek tiltakozó megmozdulást.

A szervezők külföldi fővárosokat is bevonnak helyszínként, így a tervek szerint Párizsban, Brüsszelben, Bécsben, Berlinben, Londonban, Rómában, Prágában, Lisszabonban, Oszlóban, Koppenhágában, Madridban, Luxemburgban és Washingtonban is lesznek tiltakozó akciók. A szervezők szerint a tüntetéssorozat már szerdán elkezdődött, de a legtöbb helyen vasárnap kerül sor az utcai megmozdulásra. A szervezők arra kérik a parlamentet, hogy ne szavazza meg a Victor Ponta vezette bukaresti kabinet által elfogadott törvénytervezetet, amely a tiltakozók szerint zöld jelzést ad a beruházásnak.    

A kormány új megállapodást tervez kötni a beruházóval, amely szerint legkésőbb 2016-ban elkezdődne a kitermelés. Verespatakon és környékén ciántechnológia alkalmazásával 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni a kanadai Gabriel Resources vállalat a romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Coporation-on keresztül, amelyben a román állam jelenleg mintegy 20 százalékos részesedést birtokol.

Kapcsolódók

Kimaradt?