Dacian Cioloş: az RMDSZ nélkülözhetetlen a kormányzáshoz

Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) társelnöke megerősítette azt, amit korábban Dan Barna kollégája is mondott: a parlamenti választások eredményének tükrében a kormányzáshoz nélkülözhetetlen az RMDSZ.

Cioloş fontosnak tartja, hogy „hiteles jelöltet támogasson” az általa képviselt politikai szövetség a kormányfői tisztségre. „A leendő miniszterelnökkel kapcsolatban úgy gondoljuk, hogy fontos egy hiteles jelöltet támogatnunk. Ezt nem a televízióban tárgyaljuk meg, hanem az államfővel zajló konzultáció során. Egyértelmű, hogy ez a jelölt képes kell legyen egyesíteni a jobboldali, reformerőket. A mi szempontunkból ezen eredmények után egy új kezdetre van szükség” – mondta Cioloş.

Az USR–PLUS társelnöke hozzátette: meggyőződése, hogy az államfő pragmatikusan fog dönteni a kormányfő kérdésében, és döntésével egy új kezdet jelét adja, és egy hiteles kormány alakulhat. „Nem arról van szó, hogy én mit gondolok, nézzék meg, mit gondoltak a választók! Nézzék meg a PNL által elért eredményt! De nem az USR–PLUS feladata elvégezni a kiértékeléseket a PNL-n belül” – fogalmazott. (Dan Barna korábban azt is kifejtette, hogy a pártszövetség Cioloşt fogja javasolni kormányfőnek a Iohanisszal folytatott tárgyalásokon.)

Cioloş azt is kifejtette, hogy az USR–PLUS kész együtt kormányozni a PNL-vel, és „ilyen körülmények között az RMDSZ nélkülözhetetlenné válik”. Megismételte, hogy az USR–PLUS egy 40 célkitűzést tartalmazó dokumentummal indul a kormányalakítási tárgyalásokra, amelynek címe A jó kormányzás forradalma. Ebben olyan vállalások szerepelnek, amelyek az USR–PLUS választási kampányában is elhangzottak: a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés gyakorlatba ültetése, a polgármesterek és törvényhozók különnyugdíjának eltörlése, a közigazgatás politikamentesítése, a bürokráciamentesítés, erdőlopási ügyeket kivizsgáló ügyészi osztály felállítása.

A pártfúziót követően megválasztják a pártezetést

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) közötti fúzió néhány héten belül lezárul, és azt követően kongresszust szerveznek a pártszövetség vezetőségének megválasztása érdekében – mondta Dacian Cioloş, a PLUS elnöke. „Azt üzenem a választóknak, hogy mi megértettük az üzenetet, tudatában vagyunk annak, hogy a jövendőbeli kormánynak minden román állampolgár elvárását, aggodalmát, kérdését szem előtt kell tartania. Több empátiára, jobb átláthatóságra és jobb kommunikációra lesz szükség" – fogalmazott.

Az USR–PLUS másik társelnöke, Dan Barna úgy értékelte, az alakulat jobb eredményt ért el most, mint a szeptemberi helyhatósági választáson és a négy évvel ezelőtti parlamenti választáson, az egyes párttagok által a szövetség ellen intézett nyilvános támadások azonban nem tettek jót, „ennek kapcsán vannak helyrehozni való dolgok" a következő időszakban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?