banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Dacian Cioloş elvállalná a kormányalakítást, ha felkérik

Ha Klaus Iohannis államelnök őt bízná meg a kormányalakítással, vállalni fogja ezt a felelősséget, jelentette ki vasárnap este Dacian Cioloş, az USR-PLUS társelnöke, de nyomatékosította, hogy az általa képviselt szövetségnek főként a kormánycélkitűzések leszögezése jelenti a prioritást.

„Elkezdjük a megbeszélést a kormányprogramról és a vállalásokról, és majd csak azután beszélünk a kormány struktúrájáról, a tárcák elosztásáról. Én vállalnám a felelősséget, ha Románia elnöke engem bízna meg kormányalakítással” - nyomatékosította Cioloş a TVR-nek. A tárcák elosztása előtt azonban fontos leszögezni a kormányprogramot, mutatott még rá az USR-PLUS társelnöke.

Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke pedig elmondta, a szövetség Dacian Cioloşt fogja kormányfőnek jelölni a Klaus Iohannis államfő által összehívandó tanácskozáson a parlamenti pártokkal. Közlése szerint a pártszövetségnek több feltételhez köti a kormányalakítási tárgyalásokat.

A büntetőügyesek nélküli közélet kitétel alkotmányba való foglalásától a különnyugdíjak problémáinak rendezésén keresztül az egészségügynek szánt költségvetésig, a minimálbér adómentesítéséig több mindent kérnek – mutatott rá Barna, és leszögezte, ezen reformoknak a megvalósulása a fontos, melyekre az USR-PLUS megbízatást kapott az állampolgároktól.

Leszögezte, a pártszövetség „ott fog ülni a tárgyalóasztalnál addig, ameddig szükséges lesz” annak érdekében, hogy célkitűzéseik bekerüljenek a kormányprogramba. Meg kell azonban várni a szavazatszámlálás végét, hogy kiderüljön, mely - a küszöbön levő - pártok kerülnek még be a parlamentbe, mutatott rá.

„Az eredményektől függően tudni fogjuk, milyen, mennyire erős többséget lehet kialakítani, amely meghozza Romániának az oly szükséges reformot, és amelynek az USR-PLUS biztosan tagja lesz” - mondta Dan Barna.

(Címlapképen Dacian Cioloş és Dan Barna | Fotó: Agerpres)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?