FRISSÍTVE – Elmaradt a szenátus ülése, nem tartható népszavazás a választásokkal egy időben

FRISSÍTVE: Kvórumhiány miatt nem tartották meg szerdán a szenátus plenáris ülését. A felsőház ügyvivő elnöke, a szociáldemokrata párti Robert Cazanciuc szerint a plénum 68 szavazattal lett volna döntőképes, de csak 58 szenátor volt jelen, így berekesztette az ülést. FRISSÍTÉS 1: Nem lehet a december 6-ra kiírt parlamenti választásokkal egy időben népszavazást is tartani a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosítási kezdeményezésről, mert a szerdai volt az utolsó nap, amikor a két szavazást összevonhatták volna. FRISSÍTÉS 2: Az USR csütörtökre újabb plenáris ülsét hívna össze.

A szenátus szintén szociáldemokrata párti alelnöke, Titus Corlăţean azt javasolta, hogy vonják meg azoknak a törvényhozóknak a juttatását, akik három hete nem jelentek meg az üléseken. Korábban az RMDSZ közleményben fejezte ki tiltakozását amiatt, hogy a PSD a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott óvintézkedések és szabályozások ellenére fizikai ülést hívott össze, és nem online szervezték meg a szenátus plénumi vitáját.

„A szenátus tegnap úgy döntött, hogy a mai plénumülést online is megszervezik, hiszen a járványügyi intézkedések is ezt követelik. Ma, néhány órával az ülés előtt, a szociáldemokrata párt, az USR támogatásával felülírta a döntést, a járványügyi helyzetet figyelmen kívül hagyva nem tartják meg online is a szenátus mai plénumát, megakadályozva ezzel, hogy az RMDSZ szenátorai részt vegyenek a vitán és a szavazáson. Felháborítónak tartjuk, hogy a többség a választási kampányban ilyen eszközökhöz folyamodik azért, hogy az RMDSZ-t kirekessze a döntéshozásból” – idézte a közlemény Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét.

Az ülés tehát elmaradt; napirenden szerepelt volna a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által felkarolt Büntetőügyesek nélküli a közéletet polgári kezdeményezés elfogadása, amelynek célja megakadályozni, hogy büntetett előélettel rendelkező személyek köztisztségeket foglaljanak el, mindaddig, amíg meg nem szűnnek az ítélet következményei. A referendumot a soron következő parlamenti választásokkal egy napon szerveznék meg. „Mint ismeretes, az RMDSZ döntően támogatta szavazatával ezt a kezdeményezést a képviselőházban, valamint a szenátus alkotmányossági bizottságában” – emlékeztettek a közleményben.

Nem tartható meg a népszavazás a választásokkal egyszerre

Az alkotmány módosításához kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás is szükséges. Az utóbbi évek korrupcióellenes tüntetéseiből kinőtt, Bűnözők nélküli közéletet elnevezésű mozgalom polgári kezdeményezésként terjesztette a parlament elé alkotmánymódosító törvényjavaslatát, amelyhez csaknem egymillió aláírást gyűjtött. A tervezetet júliusban a képviselőház ellenszavazat nélkül elfogadta, a népszavazás kiírása így most már azon múlik, hogy megkapja-e a tervezet a szenátorok kétharmadának voksát.

Az USR által támogatott alkotmánymódosítás ügye a politikai árukapcsolásnak esett áldozatául. A kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanis azért bojkottálta a szenátus szerdai ülését, mert a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) a választások elhalasztásának ügyét is napirendre tűzte.

Robert Cazanciuc szociáldemokrata házelnök szerdán közölte: a PSD kész megszavazni a szenátusban is azt az alkotmánymódosító kezdeményezést, amellyel az USR eredetileg a korrupcióért azóta bebörtönzött Liviu Dragnea volt pártelnököt vette célba. Cazanciuc rámutatott: a PSD vezetése megújult, parlamenti jelöltlistáin pedig egyetlen priusszal rendelkező, vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus sincs.

A PSD azonban azt a – Klaus Iohannis államfő által megfontolásra visszaküldött – törvényt is újból meg akarta szavazni szerdán, amellyel a parlament elvenné a kormánytól a választások kiírásának jogát. Ennek a jogszabálynak a hatályba lépése lehetővé tenné a baloldali többség számára, hogy néhány hónappal elhalassza – a győzelemre legesélyesebb, de leszálló ágra került – PNL által türelmetlenül várt, a PNL-kormány által december 6-ára kiírt voksolást. Az alkotmánymódosítást egyébként támogató kormánypárt ezért inkább távol maradt a szenátus szerdai ülésétől, hogy ne segítsen a PSD-nek jogalapot teremteni a választások elnapolására.

Szerda volt az utolsó nap, amikor a bukaresti szenátus még összevonhatta volna a népszavazást a parlamenti választásokkal. A szenátusi voksolás időzítésének azért van jelentősége, mert meghatározza a referendum napját: egy alkotmánymódosító törvénytervezetről a szenátusi elfogadást követő 30 napos időszak utolsó vasárnapján kell megrendezni a népszavazást.

Cazanciuc: nincs vakáció

Robert Cazanciuc ügyvivő házelnök szerint számos fontos döntést kellett volna meghozni, többek között a felsőház megszervezésével, valamint a szenátus alárendeltségébe tartozó egyik szerv, a Fogyatékkal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény gyakorlatba ültetését monitorozó tanács jelentésével kapcsolatban, ezért lett volna indokolt a szenátorok fizikai jelenléte.

„Nincs parlamenti szünet, javában zajlik az ülésszak. A szenátoroknak a munkahelyükön kell lenniük. Az, hogy a Nemzeti Liberális Párt megszokta az elmúlt három hétben, hogy nem jár be dolgozni, az ő döntése. A PSD szenátorai jelen voltak a plénum ülésén a múlt héten is, és ma is. Magyarázzák meg majd a PNL-sek, ha nem jönnek el, hogy miért nem jöttek el" – fogalmazott.

Az USR telefonos szavazást kért

Az USR szenátorai azzal a kéréssel fordultak a frakcióvezetők bizottságához, hogy hagyják jóvá a telefonos szavazást a szerdai plenáris ülésen, annak érdekében, hogy a testület megszavazhassa a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító javaslatot.

„Dolgozunk, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet valósággá váljon. Ha nem engedélyezik a telefonos szavazást, nem fogunk részt venni ezen a vásári komédián, mert semmi esély, hogy összegyűljön a 90 szavazat, ami ahhoz szükséges, hogy a kezdeményezés valóra váljon és ez a parlament történelmi pillanatot valósítson meg” – mondta Barna.

A USR elnöke arra kérte a PSD és a PNL vezetőit, hogy tegyenek le mindenféle parlamenti „kombinálásról”, és hagyják jóvá a törvények telefonon történő megszavazását. „A kollégáim akkor fognak bemenni a terembe, amikor megszületett a döntés arról, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezést telefonon lehet megszavazni, ugyanis ez egy nagyon fontos kezdeményezés, és minden szenátornak ki kell fejeznie álláspontját ezzel kapcsolatban” – közölte Dan Barna.

Egymást okolja a PSD és az USR

Robert Cazanciuc szerint az USR bojkottálta a saját törvénykezdeményezését azzal, hogy nem vett részt az ülésen. „Ma az egyetlen jelenlevő frakció a Szociáldemokrata Párté volt. Az összes többi frakció hiányzott. Fontos törvénytervezet volt ma napirenden: a Büntetőügyesek nélküli közéletet. Mi már korábban közöltük, hogy a PSD támogatja ezt az indítványt, és az összes PSD-s szenátor jelen volt a szenátus plénumán. A Nemzeti Liberális Párt valószínűleg azért maradt távol, hogy óvja a parlamenti jelöltlistákon lévő saját büntetőügyeseit, az USR pedig egyszerűen bojkottálta a saját kezdeményezését” – mondta a felsőház ideiglenes elnöke.

Cazanciuc hozzátette: a PSD szenátorai közül csak azok hiányoztak, akik betegek, és alapvető erkölcsi kötelességnek tartja. Szerinte nem lehet minden döntést online meghozni. Ilyen például a szenátusi titkárok kinevezése. „A PNL-s és az USR-s titkár ma is hiányzott. Gyakorlatilag le van bénulva Románia szenátusa emiatt a hiányzás miatt” – jelentette ki.

Dan Barna viszont azt állította, hogy a PSD és a PNL csak mímeli, hogy foglalkoztatja őket a a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezés, valójában azonban minden eszközt felhasználnak arra, hogy késleltessék az elfogadását. Az USR elnöke felrótta a PSD-nek, hogy nem adott lehetőséget az elektronikus szavazásra, bár az elmúlt hónapokban több ízben is alkalmazták már ezt a módszert, hiszen a járvány miatt korlátozott számban lehetnek jelen az ülésteremben a törvényhozók.

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice ar fi putut fi votată foarte repede azi în Senat dacă ar fi existat voință...

Közzétette: Dan Barna – 2020. november 11., szerda

 

„Ma reggel kitalálták, hogy kötelező a fizikai jelenlét, s így nyilván lehetetlenné vált a minimális számú, 90 szavazat megszerzése. Éppen ezért nem járultak hozzá az USR szenátorai a kvórumhoz. Mert csak egy látszatszavazás lett volna, amelynek nyomán elutasítják a kezdeményezést. Mi ezt nem engedjük meg" – fogalmazott.

Az USR csütörtökre újabb szenátusi plenáris ülés összehívását kérite, aminek egyedüli napirendi pontja a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés lenne. Dan Barna szerint ez az egyetlen módja, hogy a PSD és a PNL vezetői bebizonyítsák: valóban meg akarják reformálni a politikai osztályt azáltal, hogy kiiktatják a priuszosokat a köztisztségekből.

Kapcsolódók

Kimaradt?