Cazanciuc: a PSD is megszavazza a közélet megtisztítását célzó kezdeményezést

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai megszavazzák a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezést, ahogyan azt az alakulat képviselői is tették az alsóházban – jelentette ki szerdán Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke.

Cazanciuc rámutatott, pártjának parlamenti jelöltlistáin egyetlen olyan személy sem szerepel, aki ellen vádat emeltek volna. „Tehát nem elítéltekről beszélünk, ahogy azt a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés előírja, de még vád alá helyezett személyek sincsenek a listákon" – nyomatékosította.

Hozzátette, a szenátus plénuma a szakbizottságok véleményezésének hiányában is szavazhat szerdán a kezdeményezésről, a frakcióvezetők ugyanis egyöntetűen elfogadták ezt a javaslatot.

A szenátus alkotmányossági bizottsága kedden kedvezően véleményezte a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezést, a jogi bizottság azonban nem véleményezte azt. A javaslat az alkotmány 37-es cikkelyét módosítaná, amely a megválasztáshoz való jogról szól. A módosított változat értelmében nem választhatók meg a helyi közigazgatásba, képviselőházba, szenátusba és államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, amíg valamilyen ok miatt az ítélet hatásai megszűnnek.

Az indítványt a képviselőház július 14-én már elfogadta, a szenátus döntő házként szavaz róla. Az alkotmány értelmében a javaslat törvényerőre emelkedéséhez a szenátusbeli voksolás után 30 nappal referendumot kell tartani a tervezetről. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szeretné, ha a december 6-i parlamenti választásokkal egyszerre szerveznék meg a népszavazást is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?