A parlamenti választás napján szervezné meg az USR a népszavazást a közélet megtisztításáról

Radu Mihail, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátusi frakciójának vezetője csütörtökön megsürgette a házbizottságnál a jogalkotási folyamat felgyorsítását a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezés ügyében.

Az USR parlamenti frakciója úgy véli, hogy a koronavírus-járvány körülményei között annál is inkább fontosabb az eljárás felgyorsítása, mert „a referendum megszervezésére a legjobb időpont” a parlamenti választások napja (december 6.) lenne – állítja közleményében a szövetség.

Az USR szerint „a politikai felelősség bizonyítéka lenne ez”, mivel nem kellene a járvány közepette több alkalommal szavazásra hívni a lakosságot. A házbizottsághoz intézett kérelmében Radu Mihail rámutat, hogy a 2020/447-es számú jogszabályjavaslatot „indokolatlanul halogatják”, és annak ellenére, hogy az alkotmányossági bizottságnak és a jogi bizottságnak már július 29-én el kellett volna fogadnia a véleményezést, erre még nem került sor.

Bármilyen további halogatást nem lehetne másképp értelmezni, mint hogy a parlament indokolatlanul megtagadja az alkotmány módosítását célzó, teljesen jogos civil kezdeményezés megvitatását és szavazás alá bocsátását – áll még a kérésben.

Radu Mihail felszólítja a házbizottságot, hogy sürgesse meg a két szakbizottságnál a törvénykezdeményezés véleményezését.

„A Baranga-ügy (Laurenţiu Baranga, a Pénzmosás Elleni Országos Hivatal volt elnöke – szerk. megj.) ismét rávilágított annak szükségességére, hogy a román politikát meg kell tisztítani a bűnözöktől és csalóktól. Nem ühetünk ölbe tett kézzel, amikor egymilliónál több állampolgár világosan kifejtette, hogy nem akar többé erkölcsileg romlott és törvénykerülő személyeket a közéletben. Meg kell hallgatnunk őket, törvényerőre kell emelnünk akaratukat” – nyomatékosította az USR frakcióvezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?