Cseke Attila: visszás helyzeteket eredményezett a kormány döntése a piacok bezárásáról

A múlt hétvégi járványügyi intézkedések közül többet is kritizált az RMDSZ és módosítást fogalmazott meg velük kapcsolatban. Egyik ilyen az iskolákra vonatkozó általános bezárás, a másik pedig az élelmiszerpiacok helyzete volt, melyre részleges megoldást született kedden a parlamentben – ismertette Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ elnöke és szenátorjelöltje.

A Bihar megyei szenátor szerint evidens, hogy a zárt terű piacok bezárásával a kistermelőket, az őstermelőket és a hazai gazdálkodókat helyezte háttérbe a kormány szemben a nagy bevásárlóközpontokkal, amelyek szabadon nyitva maradhattak.

Cseke Attila szerint azonban „nem lehet az az ország érdeke, hogy akik itt termelnek és itt élnek ebből, azokat hátrányos helyzetbe kényszerítse”. Szerinte a miniszterelnök, látva a társadalomban és a sajtóban generált vitát, visszakozott, és végül megteremtetették a szabadtéri piacok megnyitásának a lehetőségét. Nagyváradon pedig a polgármester kezdeményezésére elbontották a zárt piacok oldalait, vagy csak kinyitották az ablakokat és így érték el a zárt tér megszüntetését.

Cseke Attila szerint kérdéses, hogy az államfő vagy a miniszterelnök tudja-e, hogy mit jelent pár fokban órákig állni egy helyben, toporogni egy huzatos csarnokban.

„Személyes tapasztalatból tudom, anélkül, hogy ez a rendelkezés megszületett volna, mert már korábban panaszkodtak az emberek, hogy télen nagyon hideg van és nehéz órákon keresztül állni a váradi piacokon, a téli időben egészségügyi szempontból is problémás a piacok működése, hiszen semmilyen hőforrással nem rendelkeznek” – mondta a szenátor.

Kifejtette: a kormánynak be kellett volna ismernie, hogy helytelen döntés volt a piacok bezárása, és vissza kellett volna vonni, mert most már teljesen visszás helyzetek alakultak ki. „Ezt a történetet le kellett volna zárni azzal, hogy a kormány visszavonja ezt a rendelkezést, hogy nyitva maradhassanak a piacok, és elmondhatták volna, hogy szigorúbban odafigyelnek az egészségügyi szabályok betartására, hogy a piacon érvényesülnek-e a járvány-megelőzési intézkedések” – fogalmazott Cseke Attila.

Kedden a parlament a képviselőházában döntő fórumként megszavazta az RMDSZ kezdeményezést, miszerint zárt térben is nyitva maradhatnak az élelmiszerpiacok, betartva az egészségügyi intézkedéseket.

A PNL-sek tartózkodtak ennél a módosításnál. Cseke Attila szerint ebből érthető az is, hogy a kormány nem szívleli a kistermelőket, őstermelőket, a helyi gazdákat, nem érdekli őket, hogy ezzel helyi polgárok megélhetését teszi kérdésessé, a vitatott intézkedéssel a fogyasztók érdekeit is háttérbe szorítja, hiszen a piacokon egészségesebb és helyi termékekhez juthatnak hozzá a vásárlók.

A szenátor kíváncsi arra, hogy az államfő, a miniszterelnök vagy a polgármester, ha elmenne egy piacra, akár Nagyváradon vagy másutt, és állna ott húsz percet, hogy megtapasztalja, ilyen körülmények között milyen lehet az árusok sorsa, akkor vajon mit mondanának és cselekednének.

(Címlapkép forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?