Szétnéztünk a szabad ég alá költöztetett kolozsvári piacokon

Hétfő óta szabadtéren működnek a kolozsvári piacok is a hatóságok döntése értelmében, ám ennek senki nem örül, az árusok és a vásárlók sem. Kedd reggel néztük meg a Györgyfalvi negyedi Hermes piacot, ahol tíz órakor még csak két árus, és alig néhány vásárló fordult meg. A Széchenyi téri piaccsarnokot kiürítették, de a árusoknak nem találtak helyet a szabad ég alatt.

Korábban reggel 7-8 óra körül indultak el az árusok a Hermesnél lévő csarnokban működő piacra, hogy legyen idő kipakolni, elrendezni az árut a vásárlók érkezése előtt, ám most tíz előtt egyikük sem indul el az épület elé kihelyezett standokhoz, mert hideg van. A vásárlók sem érkeznek már olyan korán, így nincs értelme korán kelni – mondják az árusok.

A kolozsvári Hermes piac előtt több mint húsz stand áll, kettő kivételével mindenik üres volt reggel. „Nyilván senkinek sem tetszik, hogy ki vagyunk téve a hidegbe, és lehet, hogy mi fiatalok még tudunk alkalmazkodni a helyzethez, de mi lesz az idősekkel? Ők már nem bírják a napi több órányi egyhelyben állást és fázást, megbetegszenek. Nincs mit tennünk, inkább otthon ülünk, csak így nagyon kevés bevételünk van” – mondta el Adrian Oltean árus.

A férdi azt is furcsának találta, hogy a Hermes piaccsarnokban a hentes-, a tejterméket áruló és a virágüzletek nyitva lehetnek, és azt is, hogy a fedett nagyüzletek még mindig nyitva vannak. Szerinte ezek esetében is úgy kéne határozni, mint márciusban, hogy 10-15 embert engednek be egyszerre vásárolni, mert most tolonganak a vevők.

„Nekünk még elfogadható a helyzet, próbáljuk online is értékesíteni az árunkat, és kiszállítunk Kolozsváron bárhova, viszont azok az idős kistermelők, akik nem értenek a technológiához, nincsenek ehhez a világhoz hozzászokva, azok mihez kezenek most” – tette fel a kérdést az árus.

Szerinte az is nehezíti a helyzetet, hogy a termékeket sem lehet mind kirakni az asztalokra a hideg miatt, így leginkább azt csinálják, hogy minden termékből kiraknak néhány darabot az asztalra, de bent tartják a zöldségek-gyümölcsök nagy részét.

Oláh Emese alpolgármester a Maszolnak elmondta, az önkormányzat nem tud semmit tenni az ügy érdekében. „Most az tervezzük, hogy a zárt piacoknál eltávolítjuk az üvegeket, hogy tudjanak működni. A Mărăști piacon és a Széchenyi téren próbálják megnyitni a piacokat, illetve tovább működtetjük a mozgópiacokat, ameddig az időjárás engedi, három alkalommal hetente” – nyilatkozta az alpolgármester.

Oláh Emese ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az árusok helyzete megoldódik, ugyanis a képviselőház kedden fogadta el döntő házként azt a törvénytervezetet, amely értelmében a beltéri piacokat is működtetni fogják, ám még napok, akár hetek kérdése, hogy mikor lép életbe a jogszabály.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?