Összeállt az RMDSZ ideiglenes tanácsosi jelöltlistája Marosvásárhelyen

Döntött hétfő este az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének választmánya a tanácsosi lista jelöltjeinek sorrendjéről. Ezt még a Területi Állandó Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A listát Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, a városi RMDSZ-szervezet ideiglenes elnöke vezeti. Második helyre Kali István, Vass Levente parlamenti képviselő kabinetvezetője, a városi szervezet korábbi ügyvezető elnöke került. A harmadik Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője, Soós Zoltán kampányfőnöke.

A negyedik helyen Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Kollégium igazgatója van, az ötödiken pedig Kakassy Blanka pszichológus. Hatodik Magyary Előd jelenlegi tanácsos. Őket Frunda Csenge jogász, Jakab István üzletember, Iszlai Tamás építészmérnök, Csiki Zsolt iskolaigazgató, a civil szervezetek jelöltje valamint Kelemen Márton, a Maros megyei tanács volt alelnöke követik.

Az így kialakult rangsor azonban nem végleges, arra a Területi Állandó Tanácsnak (TÁT) is rá kell még bólintania. „A Szövetségi Képviselők Tanácsa által elfogadott jelölési határidőt a szövetségi elnökség március 16-ról június 25-re módosította, addig kell véglegesíteni a jelöltállítási procedúrát. A Területi Állandó Tanácsnak minden helyi tanácsosi és polgármesteri tanácsosi jelölést jóvá kell hagynia, kétharmados többséggel módosíthatja” – magyarázta a Maszolnak Kovács Mihály Levente. Az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke nem kívánta kommentálni a hétfőn este kialakult rangsort. Mint mondta, a TÁT csütörtökön fog ülésezni, akkor belső fórumon kifejti a véleményét.

Marosvásárhely polgármesteri székének megszerzése évek óta kiemelt célja az RMDSZ-nek: az elmúlt 20 évben a szövetség veterán politikusai (Kelemen Atilla, Borbély László, Frunda György) rendre megpróbálkoztak, majd elbuktak Dorin Florea polgármesterrel szemben. A marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet azonban az elmúlt időszakban jelentősen megtépázódott.

Miután Vass Leventét, a városi szervezet elnökét tavaly azzal vádolta meg a Maros megyei RMDSZ, hogy lepaktált Dorin Floreával, az önkormányzati választások sikeressége érdekében a megyei szervezet úgy határozott, hogy a Marosvásárhelyi RMDSZ döntéshozó testületeinek működését felfüggeszti, az általános tisztújítást pedig az önkormányzati választásokig halasztotta. Az országos szabályzatfelügyelő bizottság azonban érvénytelenítette ezt a döntést, ezáltal pedig a választmány elnöke, Kozma Mónika lett az ideiglenes elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?