banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Ezen a héten lezárul az RMDSZ jelöltállítása a helyhatósági választásokra

Az elmúlt napokban több erdélyi, partiumi és bánsági településen is előválasztással vagy jelölő küldöttgyűlésekkel választották ki az RMDSZ polgármesterjelöltjeit, rangsorolták a helyi és megyei tanácsba képviselőnek jelentkezőket, illetve megyei tanácselnök-jelölteket is választottak. Sok helyütt a héten tartják meg a jelöltállítást, ahol nem születik döntés, a Szövetségi Állandó Tanács határoz majd.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt előválasztás szombaton Csíkszeredában zajlott, amely – az urnákhoz járulók számát tekintve – felért a helyhatósági választásokkal, és amelynek eredményképpen Ráduly Róbert Kálmán jelenlegi polgármester kihívója, Korodi Attila parlamenti képviselő a voksok csaknem 74 százalékát begyűjtve nyert – így ő lesz idén az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje.

Előválasztáson méretkeztek meg a jelöltaspiránsok Gyergyószentmiklóson is vasárnap: Len Emil Balázs jelenlegi alpolgármester és Csergő Tibor András múzeumigazgató nyújtotta be pályázatát, és végül szoros eredménnyel, 978 vokssal a 889 ellenében utóbbi nyert.

 

Hargita megyében még nem ismert a megyei tanácselnök-jelölt személye. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat jelenlegi vezetője bejelentette indulási szándékát, és eddig megkapta a csíki és az udvarhelyszéki területi szervezet támogatását is, de a Hargita Megyei Egyeztető Tanács március 11-i ülésén dől majd el, hogy Gyergyószék is támogatja-e (aznap véglegesítik az RMDSZ három területi szervezetének megyei tanácsosjelölt-listáját is.)

A szomszédos székelyföldi megyében, Kovásznában Antal Árpád jelenlegi polgármester lesz a megyeszékhely, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármesterjelöltje, Baróton pedig Lázár-Kiss Barna próbál meg újrázni. Novák Levente, az RMDSZ helyi szervezetekért felelős országos ügyvezető alelnöke szerint a háromszéki nagyobb településeken a jelenlegi elöljárókat ruházták fel a helyi szervezetek a mandátumszerzésre.

A háromszéki Málnáson egyébként megvalósult a magyar összefogás, ugyanis az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt jelöltjei közös tanácsosi listán indulnak a helyhatósági választásokon.

 

Hasonló összefogás körvonalazódik Marosvásárhelyen is, de csak a magyar polgármesterjelölt támogatására: a függetlenként induló Soós Zoltán nemcsak az RMDSZ, hanem az EMNP és az MPP alkotta Erdélyi Magyar Szövetség is támogatja abban, hogy nyerjen a város 20 éve vezető Dorin Florea ellen.

A Szatmárnémeti RMDSZ-szervezet a múlt csütörtökön egyhangú szavazással választotta polgármesterjelöltjének Kereskényi Gábort, aki négy éve vezeti a partiumi várost. Nagykárolyban Kovács Jenő jelenlegi polgármester lesz a jelölt. Aradon ugyanakkor Mészár Sándort biztosította támogatásáról az elektoros küldöttgyűlés, így az UTA futballcsapatának újraélesztője lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje. Kolozsváron Csoma Botond parlamenti képviselő, a Kolozs megyei szervezet elnöke indul el a szövetség színeiben a polgármesteri tisztségért folyó versenyben, Temesváron pedig Farkas Imre, a bánsági nagyváros jelenlegi alpolgármestere.

Asztalos István nyerte a Tordaszentlászló község magyar falvaiban vasárnap tartott előválasztásokat. A jegyzőkönyvek szerint a jelenlegi alpolgármester 642 szavazatot, míg ellenjelöltje, Tamás Gebe Liviu jelenlegi polgármester 400 szavazatot kapott. A község három településén, Tordaszentlászlón, Magyarfenesen és Magyarlétán 1123-an szavaztak az előválasztáson.

Nem mindenütt zárult még le a jelöltállítás. Nagyváradon még nem nevezte meg jelöltjét az RMDSZ a polgármesteri tisztségre, miként a megyei tanácselnöki tisztségre sem. Máramaros megyében a két területi szervezet nem tudott megegyezni a megyei tanácsosi helyek elosztásáról. Béres István, a Történelmi Máramaros Területi szervezet elnöke szerint az RMDSZ két befutó helyre számíthat a megyei önkormányzatban, és mindkettőt magának szeretné a Nagybányai Területi Szervezet. Utóbbi elnökét, Vida Noémit egyelőre nem sikerült elérnünk, így nem tudjuk, mi lett a nagybányai jelöltállító gyűlés végeredménye. Máramarosszigeten – a történelmi régió központjában – szerdán tartják a jelöltállító gyűlést, amelyen eldöntik, ki legyen a szövetség polgármesterjelöltje, és rangsorolják a tanácsosjelölteket is.

Az RMDSZ-es jelöltállításnak március 16-ig, hétfőig országszerte be kell fejeződnie a Szövetségi Képviselők Tanácsának határozata értelmében. Ott, ahol vitás esetek vannak, esetleg nem sikerült dönteni, a Szövetségi Állandó Tanács döntése lesz a mérvadó, és a SZÁT hagyja jóvá a végleges jelöltlistákat is.

(Nyitókép: Nagy érdeklődés a csíkszeredai előválasztáson | Fotó: Cseke Péter Tamás)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?