FRISSÍTVE – Marcel Vela: további öt határátkelőt nyitnak meg Románia és Magyarország között

FRISSÍTVE: További öt határátkelőt nyitnak meg Románia és Magyarország között – mondta Marcel Vela belügyminiszter kedden az Arad megyei Nagylakon.

A belügyi tárca vezetője látogatása során úgy nyilatkozott: magyarországi hivatali kollégájával folytatott budapesti tárgyalásai eredményeképpen várhatóan már szerdától megnyitják az autós forgalmat a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen (ahol április 2-tól csak kamionok közlekedhettek, illetve a hétvégi „nagy roham” miatt ideiglenesen megnyitották a személyforgalom előtt), valamint a Tornya–Battonya, a Nagyszalonta–Méhkerék, az Érmihályfalva–Nyírábrány és a Csanálos–Vállaj határátkelőhelyeken.

Jelenleg a nagylaki országúti és Nagyvárad mellett, a Bors–Ártánd határátkelőhelyen zajlik forgalom a két oroszág között olyanok számára, akik nem ingázónak számítanak.

Ezeket a kisebb határátkelőhelyeket a román hatóságok zárták le március derekán, hogy az ott dolgozókat a forgalmasabb átkelőhelyekre irányítsák. Utóbb mind a román, mind a magyar hatóságok a személyforgalom korlátozása mellett döntött a koronavírus-járvány elleni védekezésként. A határsávban lakók kéréséra azonban az ingázók előtt később megnyitották.

A nagylaki határátkelőhelyen nyilatkozó belügyminiszter elmondta: a határok lezárása után a román fél kérésére a magyar hatóságok humanitárius folyosót nyitottak az országon átutazni szándékozó román állampolgárok számára. Jelenleg megnövelt időintervallumban, 21 és 13 óra között haladhatnak át Magyarország területén a román állampolgárok.

A magyar–román határon az elmúlt hétvégétől kezdődően nőtt meg az utasforgalom, miután Romániában feloldották a rendkívüli állapotot, és immár nem hatósági karanténba, hanem csak lakhelyi elkülönítésbe küldik a külföldről érkezőket. Miután a nagylaki, illetve a Bors–Ártánd közúti határátkelőnél is többórás várakozási idő alakult ki, először a teherfogalom számára fenntartott Nagylak–Csanádpalota határátkelőt nyitották meg a személyforgalom számára, hétfőtől pedig a Pete–Csengersima határátkelőt is választhatják a Romániába utazók.

Marcel Vela beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságok nyitottnak mutatkoztak a nemzetközi közúti személyszállítás újraindítására is. Elmondta: napi 24 órában szeretnék lehetővé tenni az egyik – a magyar fél által kijelölt – határátkelőn a buszok átkelését, ami szerinte jelentősen csökkentené a személygépkocsi-forgalmat és főleg a gyalogosforgalom által előidézett járványügyi kockázatot.

Mint emlékezetes, Nagylaknál a hétvégén gyalogosan átkelők százai torlódtak fel és várakoztak egymást lökdösve órákon keresztül, hogy átjussanak – az egészségügyi szűrés és nyilvántartásba vétel miatt meghosszabbodott – határellenőrzésen. A gyalogosforgalom megnövekedését a szervezett nemzetközi személyszállítás megbénulásának tulajdonítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?