FRISSÍTVE – Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határon

FRISSÍTVE: Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határsáv 30 kilométeres körzetében azok számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak – erről Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter állapodott meg szerdán. FRISSÍTÉS: Megnyitják a Nagyszalonta–Méhkerék, a Székelyhíd–Létavértes és az Érmihályfalva–Nyírábrány határátkelőket, a Tornya–Battonya határátkelőhely zárva marad. 

Szijjártó Péter emlékeztetett: Magyarország és Románia – hasonlóan több más európai országhoz – korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a határain. Ezek az intézkedések teljes mértékben legitimek, céljuk, hogy megvédjék a magyar és a román embereket a koronavírus-fertőzés gyors terjedésétől – magyarázta.

Hozzátette: ugyanakkor két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és „nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük".

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért azt a döntést hozták, hogy a magyar–osztrák és a magyar–szlovák együttműködéshez hasonlóan, Romániával is létrehozzák azt az eljárást, amellyel Magyarország és Románia határán az ingázók át tudnak járni egymás országába munkavégzés céljából. Úgy látja, ez érdeke a határ túloldalán élő magyaroknak, érdeke a magyar és a román vállalatoknak, illetve gazdaságnak is. A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást.

Szijjártó Péter szerda délutáni facebook-bejegyzésében közölte, megállapodtak abban, hogy megnyitják a Nagyszalonta–Méhkerék, a Székelyhíd–Létavértes és az Érmihályfalva–Nyírábrány határátkelőket, a Tornya–Battonya határátkelőhely viszont zárva marad. 

 

A koronavírus-járvány elleni védekezés részekén először Románia jelentette be, hogy egyoldalúan lezár négy kisebb határátkelőhelyet a Magyarországgal határos szakaszán; ezek közül az Arad megyei Tornya és a Békés megyei Battonya közöttin március 14-én délután függesztették fel az átjárást. Itt olvashatnak riportot arról, hogy ez miként érintette a Battonyán lakó aradiakat.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?