Nem kér többet az egészségügyi miniszter Adrian Streinu Cercel tanácsaiból

Leváltották az egészségügyi minisztérium döntéseit előkészítő különleges tudományos bizottság éléről Adrian Streinu Cercelt. A 65 éves infektológus szakorvos azonban a Bukaresti Matei Balș Járványtani Intézet igazgatója marad.

A döntést Nelu Tătaru egészségügyi miniszter jelentette be csütörtökön. Előzménye, hogy Adrian Streinu Cercel korábban azt javasolta: a koronavírussal való megfertőződésük megelőzése érdekében a 65 évnél idősebb személyeket távolítsák el családjuk köréből, például szállodákba helyezzék őket karanténba.

Mind a kormány, mind az egészségügyi miniszter határozottan elutasította a javaslatot, Klaus Johannis államfő keddi beszédében pedig egyenesen aberrációnak nevezte Adrian Streinu Cercel elképzeléseit. "Nem értettünk egyet javaslataival. Az a döntés született, hogy távozik a bizottság éléről" – indokolta az orvos leváltását Nelu Tătaru.

A különleges tudományos bizottságot a koronavírus-járvány kirobbanásakor hozták létre az egészségügyi minisztérium. Élére Adrian Streinu Cercel került. A testület feladata a járványügyi intézkedések szakmai megalapozása.

Kapcsolódók

Kimaradt?