Johannis: május 15. után lehet szó fokozatos enyhítésekről

Május 15. után visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de csak fokozatosan oldják majd fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedéseket – nyilatkozta Klaus Johannis államfő kedden kora délután, miután megbeszélést folytatott Ludovic Orban miniszterelnökkel és a kormány járványügyi intézkedésekben érintett minisztereivel.

Az elnök szavai szerint az enyhítéseket a járványügyi szakemberek ajánlásai alapján fogják majd meghozni, ha az új fertőzések és a halálesetek száma tartósan csökkeni fog. „Május 15. után lazíthatunk a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken” – mondta a várható lépésekről, ám hozzátette: erre kizárólag akkor kerülhet sor, hogyha az új fertőzések és a halálesetek száma tartósan csökkenni kezd. „Ha mindannyian betartjuk a hatóságok által bevezetett intézkedéseket, és a dolgok jól mennek, akkor lépésről lépésre lazíthatunk a korlátozó intézkedéseken" – mondta az államfő.

Az ortodox és görögkatolikus húsvéti ünnepek alatt történtekről, illetve a további lépésekről tartott tanácskozás végeztével az államfő televíziós üzenetében megköszönte mindazoknak a megértését, akik betartották a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat, és a továbbiakban is együttműködésüket kérte a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Elítélte azonban azokat, akik az ország több településén nem tartották be a korlátozásokat és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat, sőt erőszakoskodtak az őket erre figyelmeztető rendőrökkel, akiknek nem egy esetben figyelmeztető lövésekkel kellett megfékezniük a magukról megfeledkezett embereket.

„Elítélem az erőszak minden formáját, de a rendőrség és a csendőrség határázott fellépésére mindig szükség van, amikor a törvényeket kell betartani, különösen ilyen szükséghelyzetben, amikor mások egészsége és élete forog kockán” – jelentette ki Johannis.

 

„Aberráció az idősek elkülönítésének ötlete”

Klaus Johannis „aberrációnak” nevezte azt az elképzelést, amely szerint az idős embereket karanténba kellene zárni, elkülönítve a családjaiktól. A terv Adrian Streinu Cerceltől, a Matei Balș Járványtani Intézet igazgatójától származott hétfőn. „Ez nem fog megtörténni, ez elfogadhatatlan! Szabad társadalomban élünk, amely járvány esetén megvédi magát, de semmiképpen sem hozunk ilyen totalitárius intézkedéseket” – jelentette ki.

Az idősebb korosztály tagjait megnyugtatta. „Senki sem jön, hogy karanténba vigye őket, senki sem fog embertelen eljárásokat alkalmazni velük szemben. Szükség esetén jövünk, és elmagyarázzuk önöknek, hogy mit kell tenniük azért, hogy megvédjék magukat e betegség ellen, de az állam semmiképpen sem fog olyan embertelen intézkedéseket bevezetni, amelyekről a 21. századi társadalomban még beszélni sem kellene" – hangoztatta az államfő.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?