Pontokba szedve egyértelműsítik a hatóságok: egyelőre nincs szó a korlátozások lazításáról

Egyelőre nincs szó a korlátozások esetleges lazításáról – szögezte le hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), miután ezzel kapcsolatos információk jelentek meg a nyilvánosságban. 

A hivatalos kormányzati tájékoztató portál szükségesnek tartott megjegyezni néhány fontos dolgot a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. 

  1. A hatóságok által bevezetett korlátozó intézkedések hatékonyaknak bizonyultak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésében, és ezeket a közeljövőben is mindenkinek szigorúan be kell tartania. 
  2. Egészségbiztonsági megfontolásokból egyelőre nincs szó a korlátozások esetleges lazításáról.
  3. A korlátozások fokozatos megszüntetéséről szóló vitáknak figyelembe kell venniük egy újabb fertőzéshullám esetleges elindulásának kockázatát.
  4. A hatóságok folyamatosan becsléseket készítenek a vírus terjedéséről, amely elsősorban a társadalmi magatartáson és az állampolgárok a már elfogadott intézkedéseknek való megfelelésén alapszik. 
  5. Jelen pillanatban a korlátozások enyhítését célzó intézkedésekkel kapcsolatos, egyes javaslatokról szóló nyilvános viták olyan egyéni kezdeményezéseken alapulnak, amelyeket nem vizsgáltak meg, vagy amelyekkel kapcsolatosan nem hoztak döntést az illetékes fórumok szintjén. Az ilyen javaslatokat megvitatják az új koronavírus-járvány kezelésével megbízott valamennyi féllel, úgy, hogy figyelembe veszik az összes felmerülő kockázatot, és meghatározzák a polgárok egészségét szavatoló intézkedéseket.
  6. A korlátozások enyhítésére irányuló lehetséges intézkedések elemzésekor figyelembe veszik az Európai Bizottság vonatkozó ajánlásait, és az Európai Unió többi államával való koordinációt.
  7. A korlátozó intézkedések enyhítését úgy tervezik, hogy azok a polgárok minden kategóriájára vonatkozzanak, és egyetlen társadalmi csoportra se legyenek plusz korlátozások érvényesek. (Ezzel a hivatalos tájékoztatás arra a román sajtót bejárt hétfői javaslatra utal, miszerint a 65 évnél idősebb személyeket három hónapra elkülöníthetik családjuktól. Adrian Streinu Cercel orvos ötletét a kormány és az egészségügyi miniszter is határozottan elutasította – szerk. megj.)
A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

(Címlapfotó forrása: Agerpres

Kapcsolódók

Kimaradt?