Határrendészet: 90 százalékkal alacsonyabb volt a forgalom, mint tavaly ortodox húsvétkor

Jelentős visszaesés tapasztalható a tavaly ortodox húsvétkor regisztrálthoz képest, mintegy 90 százalékkal kevesebb személygépkocsi hajtott át a határon, mint egy évvel korábban, ugyanakkor nagyjából állandó a teherforgalom – jelentette hétfőn az Országos Határrendészet (IGFP).

Az IGFP sajtóirodája szerint az elmúlt 48 órában megközelítőleg 13 600 személy jött be az országba, 9500 járművel, és 10 900-an hagyták el az országot, 7200 járművel. A magyar–román határon megközelítőleg 9600 személy jelentkezett belépésre, 6500 járművel, ezekből 5600 volt tehergépkocsi.

A határrendészet növelte a szolgálatban levő állományt: naponta körülbelül 4500 határrendőr teljesít szolgálatot. Az ellenőrzés hosszabb időt vesz igénybe, mivel a személyazonossági dokumentumok kontrollja mellett az egészségügyi állapotra vonatkozó, saját felelősségre aláírt dokumentumot is ki kell tölteni, és járványtani szűrés is zajlik. Az ellenőrzés után az autókat rendőri és csendőri kísérettel a karanténközpontok vagy a lakhelyi elkülönítés helyszínéhez irányítják.

A határrendészet az ortodox húsvétot megelőző napokon (csütörtökön és pénteken) is a tízezret nem sokkal meghaladó napi forgalomról számolt be a nyugati határszakaszon a belépő oldalon. Március második felében több mint negyedmillió külföldön élő román állampolgár tért vissza Romániába, miután külföldi egzisztenciája a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenült, vagy megkérdőjeleződött.

A bukaresti hatóságok a korábbi évek tapasztalatára alapozva attól tartottak, hogy a roham húsvétkor megismétlődik, ezért több ízben felhívást intéztek a román diaszpórához, hogy idén tegyen le a szülőföldön maradt rokonok, ismerősök meglátogatásáról. A külföldön élő honfitársaikat arra figyelmeztették: minden hazatérőre 14 napos otthoni, vagy hatósági karantén vár, annak függvényében, hogy mennyire fertőzött országból érkezik, tehát nem ünnepelhetné a húsvétot szerettei körében.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: Bihar Megyei Tanács)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?