Megszavazta a szenátus a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

A helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdai ülésén a szenátus, első házként. A tervezet 91 támogató és 39 ellenszavazatot kapott a felsőházban.

A javaslat szerint a szükségállapot feloldását követő legtöbb hat hónapra hosszabbítják meg a helyi választott tisztségviselők mandátumát.

A jogi bizottság által jóváhagyott módosító javaslat értelmében ugyanakkor a 2020-as helyhatósági választások dátumát a parlament szabja meg organikus törvénnyel, legkevesebb 75 nappal a voksolás tervezett időpontja előtt.

A Szociáldemokrata Párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Pro Románia és az RMDSZ által kezdeményezett törvényjavaslatról első házként szavazott a szenátus.

A Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátorai kifogásolták, hogy a tervezet „kiiktatja a kormányt a választások megszervezésének mechanizmusából”, megfosztja a kabinetet a választási dátum kijelölésének jogától, ezért nem szavazták meg a törvényjavaslatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?