Tervezet: az év végéig meghosszabbítják a polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátumát

Sürgősségi rendeletet készül elfogadni a kormány, amelynek értelmében legkésőbb idén december 31-ig meghosszabbítják a helyi választott vezetők mandátumát – közölte a hétfői kormányülés kezdetén Raluca Turcan kormányfőhelyettes.

Turcan arról számolt be, hogy az erre vonatkozó javaslatot az Állandó Választási Hatóság (AEP), a belügyminisztérium és a fejlesztési minisztérium fogalmazta meg, mivel a koronavírus-járvány okozta válság nem teszi lehetővé sem a választási kampány, sem a választások június 28-ra tervezett megszervezését.

Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta: a helyhatósági választásokat egy későbbi dátumra halasztják. „Erről fogunk dönteni. Az eljárások leegyszerűsödnek, a mandátumok érvényességét legkésőbb december 31-ig meghosszabbítjuk” – jelentette ki. A tervezet értelmében a szükségállapot végétől számítva legkésőbb három hónapon belül kezdeményezni kell a helyhatósági választások kiírását, de nem később, mint a 2016–2020-as mandátumok vége normális esetben. A jelenjelg hivatalban lvő helyhatóságok mandátumát meghosszabbítanák az új polgármetserek és képviselőtestületek beiktatásáig, de nem tovább, mint 2020. december 31.

A választási előkészületek menetét is leegyszerűsítik. A jelölteket állító politikai pártoknak, pártszövetségeknek, kisebbségi szervezeteknek minimum 25 ezer támogató aláírást kell majd összegyűjteniük, ebből 500-500 aláírást minden megyéből, 1000-et pedig Bukarestből. A támogatói aláírások azonban pénzzel is kiválthatók, de ahhoz az adott megye választási bizottságának a számlájára be kell fizetni minimum 50 bruttó minimálbérnek megfelelő összeget, és be kell mutatni az arról szóló bizonylatot. 

Cikkünk frissül.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép forrása: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?