Orban: június 28-án nem tarthatók meg a helyhatósági választások

Szinte nyilvánvaló, hogy június 28-án nem lehet helyhatósági választásokat tartani – jelentette ki csütörtök este a Digi 24 műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, hogy törvénnyel fogják meghosszabbítani a jelenlegi önkormányzati vezetők mandátumát, s erről egyeztetni fog a parlamenti pártok vezetőivel, majd – a koronavírus-járvány alakulásának függvényében – együtt döntenek a helyhatósági választás új időpontjáról.

Közben Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a Pro Románia vezetőivel együtt benyújtották a parlamentbe a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbítására vonatkozó törvénytervezetet.

„Ma Marcel Ciolacu PSD-elnökkel, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és a Pro Románia elnökével, Victor Pontával benyújtottuk a parlamentbe a helyi közigazgatási hatóságok mandátumának meghosszabbításáról szóló tervezetet, hogy sürgősségi eljárással vitassa meg a törvényhozás" – írta Facebook-bejegyzésében Tăriceanu.

 

Az ALDE vezetője hozzátette, „ha a kormánynak nincs bátorsága világos és határozott intézkedést hozni, semmi gond, megteszi majd a parlament".

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Ludovic Orban a csütörtöki kormányülésre érkezve | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?