banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Önkormányzati választások: a parlamenti frakcióknál a labda

Jóváhagyta szerdán a képviselőház házbizottsága az Állandó Választási Hatóság (AEP) igénylését az önkormányzati választások időpontjának kijelölésével kapcsolatban, és továbbította a dokumentumot a parlamenti frakcióknak, hogy fogalmazzanak meg módosító javaslatokat. Az AEP elnöke szerint csekély esély maradt arra, hogy rendes időben megtarthassák a helyhatósági választásokat.

Az alsóház vezetőségéhez intézett átiratában Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök rámutat, a koronavírus-járvány miatt a helyhatósági választások rendes időben való megszervezése „majdnem lehetetlen küldetésnek” számít, sőt az év végén esedékes parlamenti választások megszervezése is bizonytalan.

„Amennyiben június 28-án lennének a helyhatósági választások, az ezek előkészítéséhez és megszervezéséhez szükséges kormányhatározatoknak legkésőbb április 13-án érvénybe kellene lépniük” - fogalmaz Mituleţu-Buică.

Az AEP elnöke leszögezi, függetlenül attól, hogy a választások halasztása vagy rendes időben való megszervezésük mellett döntenek, módosítani kell a választási törvényt olyan alternatív eljárások bevezetésével, amelyek felválthatják a választási folyamat során nélkülözhetetlen, de fizikai kontaktust feltételező műveleteket.

Mituleţu-Buică hangsúlyozza továbbá, ahhoz, hogy elfogadják a választási folyamatot a koronavírus-járvány meghatározta helyzethez igazító jogszabályokat, legalább 3-6 hónapra van szükség, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ha április 13-a után jelölik ki a helyhatósági választások dátumát, meg kell hosszabbítani a jelenleg tisztségben levő helyi hatóságok mandátumát, ami szintén csak törvénnyel lehetséges.

Az AEP elküldött egy törvénytervezetet is a parlamentnek, amelyben azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg a polgármesterek, helyi tanácsok, megyei tanácsok és megyei tanácselnökök mandátumát, és a szükségállapot feloldása után legtöbb hat hónapon belül tartsák meg a helyhatósági választásokat.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapkép: roaep.ro)
banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?