Körvonalazódik a helyhatósági választások elhalasztása

Az önkormányzati választások elhalasztását javasolja az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlamentnek az Állandó Választási Hatóság (AEP), amely egy törvénytervezetet is kidolgozott a helyi választottak mandátumának meghosszabbításáról.

A Klaus Johannisnak, Ludovic Orbannak és a házelnököknek küldött levelében az AEP emlékeztet, hogy ha az önkormányzati választásokat a tervezett időpontban, június 28-án tartanák, az előkészületeknek már április 13-án el kellene kezdődniük. Ám az intézmény a koronavírus-járvány miatt ennek a feladatnak a teljesítését "kvázi-lehetetlennek" tartja. Az AEP szerint az év végi parlamenti választások megszervezése is kétségessé vált.

Az intézmény emlékeztet: június végén lejár az önkormányzati képviselők mandátuma. Így ha legkésőbb április 13-ig az államfő nem hirdeti ki az helyhatósági választások időpontját, a helyi választottak megbízatását meg kell hosszabbítani. Ez pedig csak törvény útján lehetséges. A parlament dolgát megkönnyítendő az AEP ki is dolgozott már egy jogszabálytervezetet. Ebben azt javasolja, hogy a helyhatósági választásokat legtöbb hat hónappal a szügségállapot lefújása után szervezzék meg.

Az intézmény felvetésére reagálva Ludovic Orban pénteken azt nyilatkozta az újságíróknak: konzultálni fog a parlamenti pártokkal a helyhatósági választások elhalasztásáról. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban azt nyilakozta: jelenleg az emberek egészsége, a vírus megfékezése, a gazdaság talpon maradása kell hogy legye a prioritás, a helyhatósági választások megszervezése harmadrendű kérdés most Romániában.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?