Hivatalos: meghosszabbítják a helyi választottak mandátumát

Megjelent csütörtökön a Hivatalos Közlönyben az a sürgősségi kormányrendelet, amelynek értelmében meghosszabbítják a jelenleg tisztségben levő helyi választottak – polgármesterek, megyei tanácselnökök, képviselő-testületek – mandátumát.

A kormány legutóbbi ülésén fogadta el a 2020/44-es sürgősségi rendeletet, amely értelmében legkésőbb 2020. december 31-ig meghosszabbítja a jelenleg tisztségben lévő helyi hatóságok mandátumát, és módosít a helyhatósági választások megszervezésének szabályzatán.

A jogszabály értelmében a helyhatósági választások megszervezését a szükségállapot végének kihirdetése után legkésőbb hat hónapon belül kell kezdeményezni. A voksolást eredetileg június végén tartották volna, de március 16. óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet jövő héten az államelnök meg fog hosszabbítani még egy hónappal (arra még a parlamentnek is rá kell bólintania).

A jelenleg tisztségben lévő helyi hatóságok mandátuma mindaddig meghosszabbodik – de nem tovább, mint 2020. december 31. –, amíg meg nem tartják a helyhatósági választásokat, és az ennek alapján megválasztott új tisztségviselők át nem veszik megbízatásukat. A jogszabály szerint a választásokat mindenképpen meg kell tartani az idén, de a pontos időpontról később dönt a kormány. Ludovic Orban miniszterelnök a múlt pénteken azt mondta, a kormány azon gondolkozik, hogy szeptemberben írják ki a választást.

A módosítással felére csökkentették a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogató aláírások számát. A jelenlegi törvénytől eltérően a politikai pártoknak, választási szövetségeknek és a nemzeti kisebbségek egyesületeinek minimum 25 ezer támogató aláírást kell majd összegyűjteniük úgy, hogy minden megyéből legyen legalább ötszáz, Bukarestből pedig legalább ezer. A listát a választási periódus kezdetétől számított legtöbb 30 napon belül leadniuk. Az induláshoz szükséges dokumentációt online is be lehet nyújtani.

A rendelet módosította a közigazgatási törvénykönyvet is. A módosítás értelmében a polgármester mandátuma mindaddig tart, amíg az újonnan megválasztott polgármester le nem teszi a hivatali esküt. A polgármester mandátuma sarkalatos törvény révén hosszabbítható meg háború, katasztrófa vagy más olyan körülmény miatt, amely lehetetlenné teszi a választások megszervezését.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?