Miniszter: a kevesebb új igazolt fertőzés a kevesebb teszttel magyarázható

Továbbra is enyhe emelkedést mutat a koronavírussal fertőzöttek száma, azonban nincs hirtelen megugrás, amely fennakadásokat okozzon a kórházakban, jelentette ki kedden Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A miniszter szerint a hét végén kevesebb esetet jelentettek, de ez nyilván azért van, mert kevesebb tesztet is végeztek. „Jelenleg továbbra is enyhén emelkedik az esetek száma, azonban nincs az a hirtelen megugrás, amely fennakadásokat okozzon a kórházakban. Van néhány súlyos eset, vannak betegek az intenzív osztályokon, tehát halálesetek is lesznek. Ami a teszteléseket illeti, jelenleg két-három nappal le vagyunk maradva” - mondta Tătaru a Digi 24 hírtelevíziónak.

Hozzátette, az országban jelenleg 50 központban van lehetőség a tesztek elvégzésére, de ezek között vannak kisebb, és vannak nagyobb kapacitásúak. A kisebb központokban több napot kell várni a teszteredményekre. Igyekeznek ezért nem leterhelni a kisebb központokat, és arányosan elosztani a tesztelendő mintákat, a nagyobb központokba küldve azokat.

Minden megyét leosztottak egy-egy nagyobb regionális központhoz, magyarázta a miniszter. Hozzátette, hogy jelenleg elegendő teszt áll rendelkezésre.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?