Nelu Tătaru: Suceava mellett Arad és Déva is gócpont

A karantén alá vont Suceava és vonzáskörzete mellett Aradot és Dévát is fertőző gócpontnak nevezte Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a péntek kora délutáni sajtónyilatkozatában, amelyben a koronavírus-járvány legfrissebb adatait ismertette. 

Újságírói kérdésre a tárcavezető kijelentette, hogy egyelőre nincs szó az aradi és hunyadi megyeszékhely vesztegzár alá helyezéséről, de a megbetegedések és halálesetek számának növekedésétől függően ezt a lehetőséget is mérlegelni fogják.

A járvány idejére az egészségügyi minisztérium irányítása alá vonják a helyi hatóságok alárendeltségébe tartozó kórházakat – mondta Nelu Tătaru. Szerinte ez azt is jelenti, hogy az egészségügyi intézmények vezető tisztségeit ellátó személyek kinevezése, illetve menesztése is átkerül a szaktárca hatáskörébe.

Tătaru rámutatott, a kormány 350 millió lejjel egészítette ki az egészségügyi minisztériumnak a válságos állapotban levő betegek megfigyelésére és kezelésére szánt költségvetését. Ebből 209 millió lejt 132 kórház intenzív osztályának juttatnak gyógyszerek, egészségügyi eszközök, fogyóanyagok és a kritikus állapotban levő betegek számára szükséges antibiotikumok vásárlására.

Tizenhárom megyei kórház között több mint 19 millió eurót osztottak szét, többek között orvosi felszerelések, valósidejű eredményeket mutató PCR diagnosztikai műszerek és lélegeztető gépek beszerzésére. A tárcavezető szerint a következő napokban további 39 millió eurót osztanak szét a kórházak között.

Azt is mondta, hogy a megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) és mentőszolgálatok a következő napokban ezer-ezer főt alkalmaznak. A tárcavezető szerint a DSP-knél azért van szükség a munkaerő mintegy 25 százalékos bővítésére, mert a jelenlegi személyzettel nem lehet elvégezni a koronavírus terjedése miatt szükséges epidemiológiai vizsgálatokat. A mentőszolgálat állománya szintén bővítésre szorul – magyarázta.

 

Változatlan algoritmus szerint folytatódik a tesztelés

A koronavírus-tesztelés algoritmusa egyelőre változatlan marad a járványnak ebben a szakaszában – közölte az egészségügyi miniszter.

A tárcavezető rámutatott, továbbra is a következő fontossági sorrend szerint végzik majd a teszteket: külföldön járt, tünetekkel rendelkező személyek, az igazolt esetek tünetekkel rendelkező, közeli kontaktjai, tünetekkel rendelkező egészségügyi személyzet, ismeretlen előzményű tüdőgyulladásos esetek (bármilyen korosztály, bármely kórházban), ismeretlen előzményű súlyos légúti fertőzéses esetek (bármilyen korosztály, bármely kórházban), intézményesített gondozásban levő, tünetekkel rendelkező személyek, szervátültetés előtt álló betegek és hematopoietikusőssejt-donorok.

Minden olyan egészségügyi dolgozó, aki részt vesz a járvány elleni küzdelemben, rászolgál a veszélyességi pótlékra – mondta Nelu Tătaru. Szerinte most tárgyalnak arról, hogy konkrétan mekkora legyen az összeg, a végleges döntést várhatóan a hétfői kormányülésen hozzák meg.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: felmerült annak a lehetősége, hogy megvonják azon orvosok praxisjogát, akik felmondtak a koronavírus-járvány ideje alatt, de ő „egyelőre nem támogatja ezt a megoldást”. Hozzátette: van védőfelszerelés a kórházakban, „nem hat hónapra, de néhány hétre”.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?