Többszáz eurós veszélyességi pótlékot kap a fertőzötteket kezelő egészségügyi személyzet

Ötszáz eurós bónuszt kapnak a pandémia idejére a koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosok, egészségügyi alkalmazottak - jelentette ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter csütörtök este. Ez egy veszélyességi pótlék, amelyet a pandémia idején kap a koronavírus-fertőzött páciensekkel kontaktusba kerülő egészségügyi személyzet - magyarázta Tătaru a Digi24 hírtelevizíónak, hangsúlyozva, az egész országról van szó, nem csupán Suceava megyében dolgozókról.

A kórházigazgatóknak jelenteniük kell, hogy az általuk vezetett intézményben mely osztályokon kezelnek koronavírusos pácienseket, és azon osztályok személyzete részesülni fog a 2500 lej értékű veszélyességi pótlékban a járvány ideje alatt, tette hozzá a miniszter.

Klaus Johannis államelnök csütörtökön, a Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Alexandru Moldovan Suceava megyei prefektussal tartott távértekezlet előtt kijelentette, hogy havi bónuszt kell kapniuk a koronavírus-fertőzötteket ellátó orvosoknak és más egészségügyi alkalmazottaknak, ezért felkérte a kormányt, uniós alapokból biztosítsa a juttatást.

Az elnök szerint havi néhány száz euróra kell rúgnia a bónusznak. "Azt hiszem, egy 500 eurós összeg tisztességes bónusz lenne" - tette hozzá. Johannis hangsúlyozta, az egészségügyi alkalmazottak a világjárvány elleni küzdelem első vonalában harcolnak, és nagymértékű stressznek vannak kitéve. "Mi bízunk bennük, beléjük vetjük minden reményünket, nagy elvárásaink vannak velük szemben (...), és el kell ismerni, hogy ebben a helyzetben a szép szavaknál kicsit többre van szükség" - érvelt az elnök.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.  

Kapcsolódók

Kimaradt?