Milyenek a mindennapok egy vesztegzár alá vont városban? Suceavai háziorvost kérdeztünk

Gyerekeket hetek óta nem látni az utcákon, az emberek többsége otthonába zárkózva tölti a mindennapjait. Miközben a vesztegzár alá vont bukovinai városban szinte megállt az élet, az egészségügyi dolgozók megfeszített tempóban végzik munkájukat. A Suceávában élő Hapenciuc Klára háziorvossal beszélgettünk.

Csend van a máskor oly nyüzsgő nagyvárosban, Suceaván, amióta karanténba került az egész város és nyolc környező település. Az emberek otthonaikba húzódtak, minimális a közúti forgalom, kitisztult a levegő – tudtuk meg Hapenciuc Klárától. A nyugodtnak látszó város lakásaiban viszont gyakran pánik és félelem uralkodik, a legtöbben tipikusan pszichés okokból kialakult tünetekkel fordulnak most a magyar orvoshoz. „Kiszáradt torokra, nehézlégzésre panaszkodnak. A legtöbben azon rágódnak: vajon nem kapták-e el a vírust, és félnek, ha valami tünetet vélnek felfedezni magukon” – mondta a doktornő.

Több mint tízezer ember jött haza

A háziorvos szerint a koronavírus suceavai elterjedését a járvány által súlyosan érintett országokból hirtelen hazatérő több mint tízezer ember okozta, akik rövid idő alatt szétszórták a kórt. Az emberek szerinte fegyelmezetlenek. Ezt azzal magyarázta, hogy a fiatal generációk már nem végeztek sorkatonai szolgálatot, így nem tudják, mi az a fegyelem.

"Mindenki meg van ijedve, mégis sokan  megszegik a szabályokat. Hárman lehet egyszerre lenni csoportosan az utcán, itt most is négyen verődtek össze a rendelő előtt. A rendőrök ott vannak tőlük 50 méterre, de nem fáj emiatt a fejük” – folytatta a háziorvos. A hatóságok igyekeznek helytállni a megnövekedett feladatoknak: folyamatosan fertőtlenítik az utcákat, a postákat, orvosi rendelőket, intézményeket. „Az intézmények működnek. De ez az elszigetelés otthon tartja az embereket. A lakosság 85 százaléka nem mozdul ki a lakhelyéről, csak az áruszállítók járnak kint és akiknek muszáj. Én már hetek óta nem láttam gyereket az utcán” – részletezte.

Nem lehet teljesen elszigetelődni

Hapenciuk Klára beszámolója szerint a háziorvosok erejüket megfeszítve igyekeznek helytállni, számos adminisztratív feladatot rótt rájuk a járvány, ezen kívül a mindennapi rendelést is el kell végezni. Felszerelésről önmaguknak kell gondoskodni. „Itt is pánikolnak a felszerelése beszerzése miatt. Sohasem elég, és nagy a bizonytalanság” – magyarázta.

Egyénileg minden háziorvos igyekezett megtenni a szükséges óvintézkedéseket és beszerezni a megfelelő védőfelszereléseket. „A háziorvosoknak van egy közös online felülete, igyekszünk tájékoztatni egymást: ki, hol, mit kapott, ki milyen céget, szállítót fedezett fel. Ez alapján el tudtuk látni a rendelőket, és nem csak magunkat, hiszen ott vannak az asszisztensek, a takarítónők is” – mondta el a doktornő.

Az orvosi rendelőben nehézkesen, de folyamatosan történik a betegek fogadása. „Nem szigetelhetem el mindenkitől magam. Amit a sztetoszkóppal hallok, azt nem tudom meghallgatni telefonon keresztül, nem tudok mindent számítógépen keresztül intézni. Be kell tartanunk a törvényt: háromnál többen nem lehetünk itt a rendelőben egy térben, meg kell tartaniuk a várakozó betegeknek egymástól a megfelelő távolságot, használjuk a védőfelszereléseket. Az idősebbeknek igyekeznek a hozzátartozók felíratni a szükséges gyógyszereket” – részletezte Hapenciuc Klára.

A hétköznapokra vonatkozó kérdésünkre elmondta: férjével felosztják egymás között a napi feladatokat. Például a család házikedvencét, egy óriás schnauzert reggel ő viszi le sétálni, mert a férjének életkora miatt akkor tilos. A kutyájuk sétáltatása biztosítja a napi testmozgást. Klára ugyanakkor még a rendelkezések életbe lépése előtt vállalta, hogy fertőtleníti a lakásuk lépcsőházát, a bejárati ajtót, a korlátokat. „Nem tudtam várni, amíg jönnek a hatóságok, március 16-ától kezdve fertőtlenítünk a lépcsőházban, védekezünk, ahogy lehet” – jelentette a karantéból a kisszámú suceavai magyar közösség tagja.

Kapcsolódók

Kimaradt?