Egészségügyi miniszter: Arad nem lesz második Suceava

„Bátorító” villámlátogatást tartott szerdán Aradon Nelu Tătar egészségügyi miniszter, miután a sajtóban megjelent, hogy a megyei sürgősségi kórházban tömegesen kérnek betegszabadságot, illetve mondanak fel vagy kérik a nyugdíjazásukat az egészségügyi alkalmazottak. A tárcavezető szerint a kórházi személyzet az ott dolgozó olaszországi rezidens orvosnő példájából meríthetne erőt.

Arad nem lesz a második Suceava – összegezte a látottakat a miniszter, elismerve, hogy valóban volt „kommunikációs zavar” és „egy kis fejetlenség” az aradi koronavírusos megbetegedések okán, de nem kell aggódni azért, hogy a járvány annyira elterjed, mint a moldvai város kórházában, ami végül Suceava és vonzáskörzete vesztegzár alá helyezéséhez vezetett.

„Lelkiekben kissé megtört személyzettel találkoztam, de lenyűgözött annak a vicenzai rezidens orvosnőnek a helyzete, aki itt segít a mi betegeinken, miközben a hazájában sokkal nagyobb a baj” – idézte Nelut Tătart a megyei tanács közleménye.

A tárcavezetőnek Iustin Cionca, a kórházat fenntartó megyei önkormányzat elnöke jelezte, hogy orvosságokra, védőfelszerelésekre, orvosi műszerekre és berendezésekre volna a legnagyobb szükség. A keddi rendkívüli tanácsülésen hárommillió lejt különítettek el az egészségügyi személyzet szállodai elszállásolására, hogy a koronavírusos betegekkel kapcsolatba került orvosok és ápolók „ne vigyék haza a fertőzést” családjaikhoz – magyarázta. Azt is sürgette, hogy változtassanak a közbeszerzési törvényen, hogy minél gyorsabban, licit nélkül megvásárolhassák a kórháznak szükséges fogyóeszközöket. „Ügyészeknek és számvevőszéki ellenőröknek kell magyarázkodnunk, hogy mit mire költünk ebben a válsághelyzetben” – panaszolta.

Tătar a kórház udvarán felállított katonai egészségügyi sátor és a sürgősségi osztály felkeresése után ellátogatott a nagylaki autópálya-határátkelőhöz, ahol tízezrével érkeztek eddig az országba külföldről a romániai vendégmunkások. Ott karanténba vagy házi elkülönítésbe irányítják a koronavírus által sújtott országokból hazatérőket. Felhívta a figyelmet, hogy a húsvéti ünnepek közeledtével újabb „nagy rohamra” lehet számítani.

Végezetül a miniszter biztosította a vendéglátóit, hogy az aradi koronavírusos pácienseket továbbra ellátják a temesvári járványkórházban, illetve, hogy egy orvosi védőfelszereléseket szállító kamion úton van Bukarestből Aradra.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?