Megkezdték a próbavizsgálatokat az aradi koronavírus-tesztgépen

 

A keddről szerdára virradó éjjel üzembe helyezték az Arad Megyei Sürgősségi Kórház részére vásárolt koronavírus-tesztgépet, és az első próbavizsgálatokat követően csütörtökön már „élesben” is végezhetnek teszteket.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság szerda délután a közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása alapján közölte, hogy a berendezéssel napi 160 tesztet is elvégezhetnek, illetve, hogy csütörtökön egy újabb gépet szállítanak le a kórháznak – utóbbi költségeinek egy részét magánadományokból fedezik. Eddig Aradon nem tudtak koronavírus-teszteket végezni, a mintákat Temesvárra küldték.

Szerda reggel 9 órakor Arad megyében 173 személy volt intézményes karanténban és 1202-en hatóság által elrendelt házi elkülönítésben; közben 133-an elhagyhatták a kéthetes vesztegzárat, illetve 1207-en a „szobafogságot”.

Sergiu Bîlcea, a megyei tanács alelnöke bejelentette, hogy az Expo kiállítási központban mobilkórházat alakítanak ki arra az esetre, ha a koronavírusos betegek fogadására kialakított közkórházakban nem lenne elég hely a pácienseknek.

 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Az Aradra a múlt héten leszállított tesztgép | Fotó: Arad megyei önkormányzat) 

Kapcsolódók

Kimaradt?