Fejtágító a lakosságnak: pontosították a hatóságok a kijárási tilalom előírásait

Továbbra is özönlenek a lakossági kérdések a hatóságokhoz az eddigi katonai rendeletekről, különösen a kijárási korlátozásokról. A leggyakoribbakra kormány által létrehozott honlapon a Stratégiai Kommunikációs Csoport válaszolt. Ha van olyan kérdése, amire itt nem találja a választ, keresse a rendőrség pontosításai között. Ha ezek után is marad kérdése, írja meg nekünk.

Kérdés: Elvihetem-e férjemet/feleségemet/élettársamat saját gépkocsimmal a munkahelyére?

Válasz: Ha úgy gondolja, hogy az út indokolt, akkor ezt megteheti. Ehhez ki kell töltenie a lakhelyelhagyási nyilatkozatot, a d) pontot (gyerek vagy hozzátartozó kísérése/gondozása) megjelölve a lakhelyelhagyás céljaként. Egy ilyen út megtétele akkor indokolt, ha a házastársnak/élettársanak nem áll rendelkezésre tömegközlekedési eszköz, a munkahelyig való eljutás kockázatos, például több járművet is kellene váltania. A 65 éven felüli gépkocsivezetőnek pedig tanácsos lenne, ha erre az útra csak 11-13 óra között vállalkozna.

Kérdés: Elvihetem-e a lakásomra a 65 év fölött nagyszülőmet, ha lakhelyem más megye területén van?

Válasz: Erről a 3. számú katonai rendelet 1. szakasza rendelkezik. Ha a nagyszülőt gondozás vagy orvosi kezelés céljából kell elszállítani, akkor ajánlatos lenne, ha erre 11-13 óra között kerülne sor, illetve, ha nem lépnék túl sokkal ezt a határidőt. És vigyázzunk a jármű sebességére!

Kérdés: Elhagyhatom-e lakásomat közüzemi számlák, bankrészletek kifizetése vagy közjegyzői szerződések aláírása céljából?

Válasz: Ha nem áll rendelkezésére mindezek elvégzésére számítógépes platform, akkor indokolt esetben, a saját felelősségre adott nyilatkozat birtokában mindezt megteheti. Rendelkeznie kell azonban a kifizetés szükségességét bizonyító iratokkal: számlával, fizetési értesítéssel, előszerződéssel stb.

Kérdés: Szállíthatok-e háromnál több személyt a gépkocsimban?

Válasz: A 3. számú katonai rendelet 3. cikkelye csak a gyalogos forgalomra vonatkozik, nem tér ki a személyszállításra. Nagyon fontos azonban betartani a koronavírus terjedésének megelőzésére vonatkozó általános előírást, amely szerit a járművekben az utasok között egy helynek szabadnak kell maradnia. Ez érvényes az ingázó dolgozók utaztatására is.

Kérdés: Lejár a gépkocsim időszakos műszaki vizsgája (ITP). Automatikusan meghosszabbodik-e az ITP, vagy el kell vinnem ellenőriztetni a gépkocsit?

Válasz: A Román Gépkocsi-nyilvántartó Hivatal (RAR) döntésének megfelelően az ITP-t nem lehet meghosszabbítani. Az időszakos műszaki vizsga elvégzése esetében a kijárást indokoltnak tekintik a hatóságok, a lakhelyelhagyási nyilatkozatban a b) pontot (személyes alapszükséglet) kell megjelölni a lakhelyelhagyás céljaként.

Kérdés: Ha egy barátom repülőgéppel érkezik, kimehetek-e érte autóval a repülőtérre?

Válasz: Ha az érkező személynek nincs mivel eljutnia a lakhelyére vagy a szállására, akkor a saját felelősségre tett nyilatkozat kitöltésével ki lehet menni érte autóval a repülőtérre, mivel személyek segítéséről van szó. Figyelembe kell venni azonban, hogy a vörös övezetekből érkezőket nyomban intézményes karanténba helyezik, a sárga övezetből érkezőknek pedig házi karanténba kell vonulniuk, ezért a család, a hozzátartozók vagy barátok nem vihetik magukkal őket a repülőtérről. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik érintkeznek vele.

Kérdés: Lejárt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításom (RCA). Meghosszabbodik-e automatikusan, vagy személyesen kell intézkednem a megújításáról?

Válasz: Az RCA nem hosszabbodik meg automatikusan, viszont interneten is meg lehet hosszabbítani. Ezért a gépjármű-felelősségbiztosítás személyes meghosszabbítása nem számít sem sürgősségi esetnek, sem személyes alapszükségletnek.

Kérdés: Elköltözhetem-e más városba, mint ahol az állandó lakhelyem van, ha a másik lakás – amely nem személyes tulajdonom – az otthoni elkülönítés ideje alatt kényelmesebb feltételeket biztosít kétgyermekes családomnak?

Válasz: A 3. számú katonai rendelet nem írja elő, hogy az embereknek az állandó lakhelyükön kell tartózkodniuk a házi karantén idején, hanem úgy rendelkezik, hogy a törvényes feltételek és a korlátozások tiszteletben tartásával egy általuk megjelölt lakhelyen kell maradniuk. Ezért megengedett az is, ha egy család falura költözik, ha rendelkezésére áll ott egy lakás.

Kérdés: Elutazhatom-e egy másik településre a gondozásomra bízott állatok gyógyszerezésére és ellátására?

Válasz: Nem. A 3. számú katonai rendelet ezt nem sorolja a kivételek közé, ez csak mezőgazdasági tevékenységek elvégzése miatt lehetséges.

Kérdés: Elmehetek-e a kórházba, hogy hazahozzam feleségemet és kiskorú gyermeket?

Válasz: Igen, ha a saját felelősségre tett nyilatkozatban megjelöli a lakhelyelhagyás céljakéként megjelöli a d) pontot (gyerek vagy hozzátartozó kísérése/gondozása). A nyilatkozatot ki kell töltenie a feleségének is.

Kérdés: Elmehetek-e ellenőrizni, hogy miként haladnak az épülő házam munkálatai?

Válasz: Nem, ez nem szerepel a 3. katonai rendelet kivételei között.

Kérdés: Az elvált szülő meglátogathatja-e a volt házastársa gondozására bízott közös gyermeket?

Válasz: Ez nem szerepel a kivételek között, ám a rendelet nem korlátozza a váláskor közjegyzői vagy bírói határozatban rögzített szülői jogok gyakorlását. Vagyis a szülő elviheti lakására a gyermeket, a határozatban szereplő időszakokban.

Kérdés: A saját felelősségvállalásra tett nyilatkozatot fel kell mutatniuk azoknak is, akik a munkahelyükre mennek?

Válasz: A katonai rendelet világosan előírja: az alkalmazottaknak fel kell mutatniuk munkahelyi igazolványukat vagy a munkáltató által kiállított igazolást.

Kérdés: A lakhely elhagyásánál minden esetben ki kell töltenünk a saját felelősségre tett nyilatkozatot, akkor is, ha csak a sarki üzletbe vagy a lakóhely melletti piacra megyünk?

Válasz: Igen. Az alapszükségleti cikkek beszerzésekor ki kell tölteni a nyilatkozatot, függetlenül attól, hol végezzük a bevásárlást.

Kérdés: Ha a gyógyszertárban vagy a közeli üzletben nem kapjuk meg az általunk keresett terméket, akkor megpróbálkozhatunk más üzletekben is, vagy ismét haza kell mennünk és újból kitöltenünk a saját felelősségre tett nyilatkozatot?

Válasz: A nyilatkozat létezik egy rovat, ahol pontosan fel lehet tüntetni az általunk megválasztott útvonalat, így több üzletet is felkereshetünk.

Kérdés: Ha nincs lehetőségünk kinyomtatni a formanyomtatványt, akkor érvényes a kézzel írott szöveg is, amelynek meg kell egyeznie a formanyomtatvány szövegével?

Válasz: A kézzel írott szöveg is érvényes, ha tartalmazza a nevet, a születés dátumát, a lakcímet, a lakás elhagyásának célját, az aznapi dátumot és az aláírást. A formanyomtatvány letölthető a https://formular.sts.ro/ oldalról is, és igazoltatáskor a hatóságoknak mobiltelefonon, tableten vagy más, hasonló elektronikus hordozón is bemutatható. Ám a formától függetlenül a nyilatkozaton szerepelnie kell a dokumentum kitöltő személy saját kezű aláírásának.

Kérdés: Ha valaki több lakással is rendelkezik, saját településén vagy más helységekben is, és ellenőrizni akarja az ingatlanok állapotát, akkor azok felkeresésével megszegi-e a kijárási tilalmat? Ha nem, akkor a saját felelősségre tett nyilatkozatban mit kell feltüntetni a lakhelyelhagyás céljaként?

Válasz: A lakhelyet csakis indokolt, halasztást nem tűrő okok miatt lehet elhagyni.

Kérdés: A lakást testmozgás céljából is elhagyhatjuk. Ide tartozik a kerékpározás is? És ha igen, akkor csak a lakhely körül lehet kerékpározni, vagy el is lehet távolodni otthonunktól?

Válasz: A katonai rendelet csak a lakóház, a gazdaság, a tömbház körüli rövid utakat engedélyezi. Kerékpár használata csak munkahelyre való közlekedéskor vagy munkavégzés céljából lehetséges.

Kérdés: Az újságírók, fotóriporterek, tévések, akiknek szolgálati érdekből nagyobb távokat kell megtenniük, különféle településeket kell felkeresniük, megtehetik ezt?
Válasz: A katonai rendeletek nem határozzák meg, hogy szolgálati érdekből mekkora távolságok tehetők meg, és időkorlát sincs. Az érintett személyeknek viszont rendelkezniük kell a katonai rendeletekben előírt iratokkal (munkahelyi igazolvány vagy a munkáltató által aláírt igazolás).

Kérdés: Elvonulhatnak-e a szabadfoglalkozásúak – mint például az írók, művészek –alkotóházakba, vagy a hegyekben, eldugottabb helyen lévő lakásukra szükségállapot lejártáig?

Válasz: A 3. és 4. katonai rendelet szerint az egyéni vállalkozások tulajdonosai, a családi vállalkozások tagjai, a szabadúszók, mezőgazdasági tevékenységet folytató személyek munkavégzés céljából, a saját felelősségre tett nyilatkozatot kitöltésével elhagyhatják a lakásukat.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?