Koronavírus: 40 ezer gyorstesztet osztanak szét a héten Romániában

Az új koronavírus molekuláris diagnosztizálására alkalmas, összesen 1 524 teszt áll jelenleg rendelkezésre az ország hét járványközpontjában, azaz Bukarestben (két egészségügyi intézmény), Kolozsváron, Iaşi-ban, Temesváron, Konstancán és Craiován – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

Emellett további 10 000, molekuláris diagnosztizálására alkalmas tesztet és 40 000 gyorstesztet szerzett be az Unifarm állami vállalat; ezeket ezen a héten osztják majd szét az egészségügyi intézmények között, rendelés alapján. Bukarestben az eddigi két egészségügy intézmény mellett ezután a Cantacuzino kutatási-fejlesztési intézet laboratóriumában is elvégzik majd a koronavírusteszteket. 

Az Unifarm vállalat folyamatosan ellátja a kórházakat a személyzet számára szükséges védőfelszerelésekkel, maszkokkal, biocid termékekkel, tesztekkel és gyógyszerekkel – hangsúlyozza a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

„Az ügyeleti központok és a kórházak sürgősségi osztályai túlzsúfolódásának elkerülése érdekében azt javasoljuk az állampolgároknak, hogy amennyiben felmerül az új koronavírussal való megfertőződés gyanúja, hívják fel telefonon családorvosukat. Az esetleges mintavétel az érintett lakhelyén történik majd, az egészségügyi igazgatóságok koordinálásával” – hívja fel a figyelmet a közlemény.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja

(Címlapi illusztráció forrása: Getty Images

Kapcsolódók

Kimaradt?