Kihirdették a szükségállapotot – szigorú óvintézkedéseket vezethetnek be

FRISSÍTVE - Hétfőtől 30 napra szükségállapotot rendelt el a koronavírus terjedése miatt az államfő Romániában. Ezt Klaus Johannis jelentette be az elnöki hivatalban tartott sajtónyilatkozatában. A szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az államfő ismertette azokat az óvintézkedéseket, amelyekre a lakosság számíthat a következő egy hónapban.

„Mától kezdődően szükségállapot lép életbe Románia egész területén, 30 napos időszakra" - jelentette be az elnök a Cotroceni-palotában. Klaus Johannis emlékeztetett, hogy egy világjárvány csak rendkívüli intézkedésekkel fékezhető meg. Ezek az intézkedések a szabadságjogok átmeneti korlátozásával járhatnak. "Ez az egyetlen módja annak, hogy megóvjuk szeretteink egészségét" – tette hozzá.

Az államfő szükségállapottal járó intézkedések közül elsőként a bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek bezárását említette. Az oktatás felfüggesztését már korábban elrendelték a hatóságok, és ez addig lesz érvényben, amíg a fertőzés veszélye el nem hárul.

FONTOS: A Romániában tartózkodó koronovírussal fertőzött vagy fertőzésgyanús személyek ingyenes orvosi ellátásra jogosultak, függetlenül attól, hogy van-e egészségbiztosításuk. A koronavírus-fertőzés miatt otthoni karanténban lévő személyek számára támogatási rendszert dolgoznak ki. Az egészségügyi minisztérium idei költségvetését kiegészítik. A kollektív munkaszerződések a szükségállapot idején érvényben maradnak, az alkalmazottak nem veszíthetik el a munkahelyüket.

Azonnal hatályba lép az intézkedés, amely szerint egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja. Az államfő elrendelte, hogy a belügyminisztériumi szervek, az egészségügyi intézmények és a szociális ellátást nyújtó szolgálatok versenyvizsga nélkül is alkalmazhassanak munkaerőt, hogy tudjanak eleget tenni a felmerülő szükségleteknek. 

A rendelet szerint a helyi rendőrséget a belügyminisztérium, az állami mentőszolgálatot a katasztrófavédelmi felügyelőség alárendeltségébe vonják, a védelmi minisztérium pedig - kérésre - támogatja a belügyi egységeket bizonyos objektumok őrzésében. További változások: a lakosság-nyilvántartó a rendőrség, a tűzoltóság a katasztrófavédelmi felügyelőség alárendeltségébe kerül.

Klaus Johannis közölte, hogy az oktatás felfüggesztésének idején a gyermekek szüleinek valamelyikét fizetett szabadságra jogosító törvény nem terjed ki a védelmi minisztérium, a börtönigazgatóság, az állami egészségügyi intézmények, illetve a belügy, a gazdasági és a szállítási minisztérium alárendeltségébe tartozó bizonyos intézmények alkalmazottaira. De fizetésemelésre jogosultak azok az alkalmazottak, akik nem kaphatnak szabadnapot gyerekük felügyeletére, míg zárva tartanak az iskolák, ha a másik szülő nem kapott szabadnapot erre a célra.

Az államfő közlése szerint a koronavírus-fertőzés hatásai által érintett cégeket az érvényben lévő törvényektől eltérő rendelkezésekkel segítik majd. Szociális védelemben részesülnek azoknak a gazdasági ágazatoknak a munkavállalói és családtagjai, amelyeknek tevékenységét a hatóságok részben vagy egészben leállították.

A szükségállapot ideje alatt az állam támogatja a távmunkát, mind az állami, mind a privát szférában, ugyanakkor elektronikus formában igényelhetők a szociális juttatások és szolgáltatások. Néhány kivételtől eltérően, felfüggesztik a területi munkaügyi felügyelőségek által végzett ellenőrzéseket.

Az államfő által pénteken aláírt rendeletben szerepelnek olyan intézkedések is, amelyek nem léptek még hatályba, de amelyek fokozatos bevezetésére számíthat a lakosság a következő időszakban:

  • Befagyaszthatják az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát, amely nem lehet majd nagyobb az adott termék utóbbi három hónapban jegyzett árának átlagánál.
  • Átmenetileg elrendelhetik a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés korlátozását vagy betiltását.
  • Átmenetileg bezárhatják a vendéglőket, szállodákat, kávézókat, klubokat és más szórakozóhelyeket.
  • Átmenetileg lezárhatják az országhatárt vagy csak bizonyos határátkelőhelyeket.
  • A hatóságok vesztegzár alá vonhatnak egy-egy épületet, települést, földrajzi régiót.
  • Átmenetileg kizárólag a sürgősségi ellátásra szoruló személyeket utalják be a közkórházakba.

A rendkívüli állapot idején fokozatosan bevezethető intézkedésekről a belügyminiszter, illetve a katasztrófavédelmi államtitkár dönt a kormányfő által ellenjegyzett katonai rendelettel. Ezek az intézkedések ideiglenesen korlátozhatják a mozgási, gyülekezési és gazdasági szabadságot, a sztrájkjogot, a családi- és magánélethez, a lakhely sérthetetlenségéhez, az oktatáshoz, és a magántulajdonhoz való jogot.

Sajtónyilatkozata végén az államfő köszönetet mondott a koronavírus-járvánnyal fáradhatatlanul küzdő orvosoknak és egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett polgártársaihoz, hogy a társadalmi érintkezéseiket a minimálisra csökkentve segítsék a járvány terjedésének megfékezését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?