Jogerős: házi őrizetben marad Mircea Beuran orvos

Mircea Beuran orvos házi őrizetben marad, döntött csütörtökön a bukaresti táblabíróság. A döntés jogerős. Az orvost azzal gyanúsítja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, hogy tízezer eurós csúszópénzt fogadott el pályatársától, akinek azt ígérte, hogy egyetemi asszisztensi állást biztosít neki a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.

A fellebbviteli testület ezzel fenntartotta a bukaresti törvényszék döntését, amely értelmében 14 napra házi őrizetbe helyezik Beurant. Az indoklás szerint a tett, amellyel az orvost gyanúsítják, azért rendkívül súlyos, mert az a tény, hogy orvosok nem szakmai kompetencia, hanem anyagi lehetőségek alapján próbálnak álláshoz jutni, árnyékot vet a közegészségügyi rendszer biztonságára és hatékonyságára. A bírák szerint a gyanúsított úgy bánt egy jó hírnevű közintézménnyel, mintha az a saját értékesítési piaca lenne, ahol illetéktelen jövedelmekre tehet szert.A DNA szerint a tett elkövetésekor Mircea Beuran az egyetemi szenátus elnöke, a 10-es számú sebészeti osztály igazgatója, az általános sebészet diszciplína és doktori iskola vezetője, a bukaresti Carol Davila Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora volt.

A nyomozók szerint Mircea Beuran 2018. december 18-án 10 ezer eurót kapott egy orvostól azért, hogy egyetemi asszisztensi állás meghirdetését indítványozza a Carol Davila Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Az összegért cserében Beuran megígérte, hogy az állásra kiírt versenyvizsgát az illető orvos fogja megnyerni. Beurant a szóban forgó orvos jelentette fel a DNA-nál. Az ügyészek azt is hozzátették, hogy a beígért állást mai napig nem hirdették meg.

Mircea Beuran a Floreasca kórház sebészeti osztályának vezetője volt, amikor egy páciens meggyulladt a műtőasztalon, és belehalt sérüléseibe. Beurant ezt követően menesztették tisztségéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?