Az Orban-kormányról szavaz a parlament: megnyílhat az út az előre hozott választásokhoz (percről percre)

 

Elkezdődött szerdán a parlamentben a bizalmatlansági indítvány vitája, amit azért terjesztett be a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet kormányzati felelősségvállalással akart elfogadtatni. Mivel az indítványt a Pro Románia párt politikusainak egy része is megszavazza, a kormány bukása körvonalazódik. Ezzel megnyílik út az előre hozott választások kiírásához. Cikkünk folyamatosan frissül.

16:43

Megbukott az Orban-kormány

A PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány a szükséges 233 helyett 261 támogató szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy megbukott a Ludovic Orban-vezette kormány – jelentette be Marcel Ciolacu házelnök.

16:31

Befejeződött a szavazás

Befejeződött a szavazás, a két ház közös bizottságának a tagjai összeülnek a szavazatok megszámlálására és azok hitelesítésére.

16:14

A képviselők már szavaztak

Elsőként a jelenlévő parlamenti képviselők adták le szavazataikat, közülük is voltak néhányan, akik nem éltek a jogukkal. Most következnek a szenátorok.

15:43

Hamarosan kezdődik a szavazás

Perceken belül kezdődik a szavazás a bizalmatlansági indítványról. A törvényhozók egy-egy fekete és fehér golyót kapnak, amelyet két, hasonló színű urnába kell helyezni. Ha a golyók a megfelelő színű urnákba kerülnek, az igen szavazatot jelentet, ha ellentétes színűbe, az a nem szavazattal ér fel. Aki mindkét golyót a fekete urnába teszi, az tartózkodik – ismertette a szabályokat Marcel Ciolacu házelnök.

15:40

A PMP nem vesz részt a szavazáson

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői nem vesznek részt egy „gyalázatos” szavazáson, amely „instabillá teszi az országot” – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ által benyújtott bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján Marius Paşcan, a PMP képviselőházi frakcióvezetője. Paşcan szerint „a románoknak tudniuk kell”, hogy a kormány bukása további adósságokat, magasabb kamatokat és politikai instabilitást jelent, ezért a PMP frakciója egyöntetű vokssal úgy döntött, hogy a párt nem vesz részt a szavazáson. Emlékeztetett: a PMP még 2016-ban benyújtott egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a polgármestereket két fordulóban választanák meg, amit több mint egymillió ember támogatott aláírásával, szerinte ez „a polgárok többségét” jelenti. (Agerpres)

15:24

Ciolacu: a PNL csődbe viszi az országot

Marcel Ciolacu (PSD), a képviselőház elnöke felszólalásában azt mondta, hogy a PNL-kormány három hónap alatt 40 milliárd lejnyi kölcsönt vett fel, amivel csődbe viszi az országot. „Hol van a pénz, Florin Cîțu?” – fordult a pénzügyminiszterhez.

14:47

Kelemen Hunor: a kormány megszegi az alkotmányt

Tudatosan megszegi az alkotmányt a kormány a kétfordulós polgármester-választás bevezetésével – fejtette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján, a parlament két házának együttes ülésén. „Az RMDSZ nem ért egyet sem a felelősségvállalás módjával, sem a tartalmával, ezért az alkotmányos lehetőséggel élve meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt. A törvények, az alkotmány és a jóérzés is ezt kívánja. Az egyfordulós ugyanolyan demokratikus mint a kétfordulós” – mondta.

14:18

Ponta Orbannak: a lábamat műtettem, nem elvonókúrán voltam

Ludovic Orban a magánkórházakban végzett kezelések állami megtérítése miatt háborgó Victor Pontának címezve at mondta, hogy Ponta is egy külföldi magánkórházban kezeltette magát. Ponta erre úgy reagált, hogy ő „a lábát műtette meg,  s nem elvonókúrán volt”. Ponta hozzátette: megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

14:16

Ponta: már nem a kétfordulós polgármester-választás a tét

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke szerint már nem a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről folyik a vita, hanem a jogállamiságról.

14:11

Kelemen Hunornak is üzent Barna

Dan Barna Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek üzenve azt mondta, hogy a PSD hamarosan kétnyelvű lesz, s feltette a kérdést, meddig szolgálja még az RMDSZ a szociáldemokratákat?

14:08

Barna: a PSD-nek nincs erkölcsi alapja a demokráciáról beszélni

Dan Barna, az USR elnöke felszólalásában többek azt mondta, hogy a PSD-nek nincs erkölcsi alapja a demokráciáról beszélni, miután volt elnöke, Liviu Dragnea börtönben ül, és vezetése alatt a a PSD a jogállamiságot próbálta aláásni.

14:06

Dobre: a PSD fél

Paul Victor Dobre szerint a PSD fél a választástól és attól, hogy „ötven évig nem lesz főpolgármestere Bukarestben”. A PNL-s honatya figyelmeztette az ellenzéket, hogy ha megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, megnyílik az út az előrehozott választások felé, amelyen a PSD „az elmúlt 30 évben soha nem látott vereséget fog szenvedni”.

14:03

Dobre: szégyellem magam az elhangzottakért

Paul Victor Dobre (PNL) reagálásában azt mondta, szégyelli magát a PSD magatartásáért és a képviselői szájából a parlamentben elhangzottakért. Emlékeztetett arra, hogy több mint 8 évvel ezelőtt a PSD-s Titus Corlățean is az egyfordulós polgármester-választás bevezetése ellen szavazott.

13:57

Bodog: attól tartottam, Orban rosszul lesz

A parlamenti pártok álláspontjának ismertetése következik, a PSD részéről Florian Bodog állt mikrofonhoz és azt mondta, attól tartott, hogy okafogyottá válik az ülés, mert „féltem, hogy Ludovic Orban rosszul lesz beszéd közben”.

13:56

Állva tapsolnak a miniszterek

A kormány tagjai állva tapsolták meg Ludovic Orban miniszterelnök felszólalását.

13:52

Bekiabálásoktól visszhangzik a terem

Indulatos hangon utasítja vissza a PSD vádjait Ludovic Orban. A teremből egyik és másik táborból is hurrogások és ovációk, tapsok hangzanak fel. Marcel Ciolacu házelnök felszólította a kormányfőt, hogy a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos észrevételeinek adjon hangot a „pocskondiázás” helyett.

13:48

Orban: azért hoztunk sürgősségi rendeleteket, hogy jóvátegyük a PSD „hülyeségeit”

A miniszterelnök szerint azért kényszerültek sürgősségi rendeletekkel és felelősségvállalással kormányozni a PNL-kabinet három hónapos mandátuma alatt, hogy helyrehozzák a PSD „hülyeségeit”.

13:46

Orban kap szót

Ludovic Orban miniszterelnök „védi meg a mundér becsületét”. Visszautasítja a PSD vádjait, azt állítván, hogy amíg a szociáldemokraták kormányon voltak, „az ország és a lakosság érdekei ellen dolgoztak”.

13:42

Andronache: érvényét veszítheti a bizalmatlansági indítvány

Miután Florin Manole befejezte a felolvasást, Gabriel Andonache PNL-s képviselő felhívta a figyelmet, hogy a bizalmatlansági indítvány szövegét teljes terjedelmében fel kell olvasni, ellenkező esetben érvényét veszítheti. Ezért Manolét visszahívták a pulpitusra.

13:40

Manole: nem mi, hanem a PNL fél a választásoktól

Florint Manole szerint nem a PSD, hanem a PNL fél a választásoktól, ha négy hónappal előtte módosít a választási törvényen.

13:37

A kétfordulós választás bevezetése szembemegy az európai gyakorlattal

A PSD-s képviselő szerint a választási törvény megváltoztatása kevesebb mint egy évvel a választások előtt, szembegy az európai gyakorlattal és a Velencei Bizottság ajánlásával, emellett ellentmond az alkotmánybíróság korábbi ítéletének. Florin Manole ezért visszaélésnek nevezte a kormány döntését, hogy felelősségvállalással vezesse be a kétfordulós polgármester-választás.

13:36

A jelenlét: 350

350 képviselő és szenátor vesz részt a két ház plénumainak együttes ülésén.

13:32

Manole: nem indokolt a kétfordulós polgármester-választás

Florin Manole a bizalmatlansági indítványból idézve, a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os helyhatósági választási eredményekre alapozva kifejtette, hogy a kétfordulós polgármester-választás nem jelent automatikusan nagyobb választói részvételt, és nem ad a jelenleginél nagyobb legitimitást a megválasztott elöljáróknak. Szerinte legutóbb a polgármestere több mint 90 százaléka a választási módszertől függetlenül nyert volna. 

13:23

Felolvassák a bizalmatlansági indítványt

Florin Manole szociáldemokrata párti (PSD) képviselő olvassa fel az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása című bizalmatlansági indítvány, amelyet a PSD az RMDSZ törvényhozói mellett néhány Pro Románia- és volt ALDE-s képviselő írta alá. A támogató aláírást az ülés kezdetéig senki nem vonta vissza. 

13:20

Öt percet kap az RMDSZ

Hatvan perc áll a parlamenti pártok rendelkezésére, ezt a mandátumok arányában használhatják fel. Az RMDSZ öt percet kap majd.

13:18

Megkezdődött az ülés

A jelenlévő képviselők és szenátorok megszavazták a napirendet, kezdődhet az ülés. Marcel Ciolacu házelnök olvassa fel a napirendet.

13:16

Orbant várják

A képviselők gyülekeznek a parlamentben, de a vita kezdése késik, mert Ludovic Orban miniszterelnök a liberális frakció irodája előtt a sajtónak nyilatkozik. (Hotnews)

Kapcsolódók

Kimaradt?