banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Barna: az alkotmánybíróság döntése felszámolhatja a felelősségvállalás intézményét

Magát a felelősségvállalással történő jogalkotás rendszerét számolhatja fel az alkotmánybíróság szerdai döntése, ha ez arra az érvre alapul, hogy nem lehet felelősségvállalással elfogadni egy jogszabályt, hogyha a parlamenthez korábban már benyújtottak hasonló tematikájú törvénytervezetet – vélekedett szerdai nyilatkozatában Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Barna kifejtette, ha valóban igazak azok az információk, miszerint az alkotmánybíróság azért adott helyt a Szociáldemokrata Párt (PSD) óvásának, mert a kormány által felelősségvállalással elfogadott jogszabályéhoz hasonló tematikájú törvénytervezet van a parlament asztalán, akkor ezzel gyakorlatilag felszámolják a felelősségvállalással történő jogalkotás intézményét. Ez pedig azt eredményezné, hogy amennyiben a parlamentnek időszakosan a kormánytól eltérő politikai színezetű többsége van, akkor a kabinet „keze-lába meg van kötve” – ugyanis ilyen logika alapján minden felelősségvállalással történő jogalkotásnak elejét lehet venni azzal, hogy benyújtanak egy hasonló tematikájú tervezetet a parlamenthez.

Dan Barna szerint ezek után kérdésessé válik a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvény sorsa is, amelyet szerdán fogadott el felelősségvállalással az Orban-kormány.

Az alkotmánybíróság szerdán helyt adott annak az óvásnak, amelyet a diákszállítás, illetve az igazságszolgáltatás megszervezése terén felelősségvállalással elfogadott jogszabály ellen nyújtott be a PSD.

(Nyitókép: Dan Barna USR-elnök | Fotó: Digi24)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?