Barna: az alkotmánybíróság döntése felszámolhatja a felelősségvállalás intézményét

Magát a felelősségvállalással történő jogalkotás rendszerét számolhatja fel az alkotmánybíróság szerdai döntése, ha ez arra az érvre alapul, hogy nem lehet felelősségvállalással elfogadni egy jogszabályt, hogyha a parlamenthez korábban már benyújtottak hasonló tematikájú törvénytervezetet – vélekedett szerdai nyilatkozatában Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

Barna kifejtette, ha valóban igazak azok az információk, miszerint az alkotmánybíróság azért adott helyt a Szociáldemokrata Párt (PSD) óvásának, mert a kormány által felelősségvállalással elfogadott jogszabályéhoz hasonló tematikájú törvénytervezet van a parlament asztalán, akkor ezzel gyakorlatilag felszámolják a felelősségvállalással történő jogalkotás intézményét. Ez pedig azt eredményezné, hogy amennyiben a parlamentnek időszakosan a kormánytól eltérő politikai színezetű többsége van, akkor a kabinet „keze-lába meg van kötve” – ugyanis ilyen logika alapján minden felelősségvállalással történő jogalkotásnak elejét lehet venni azzal, hogy benyújtanak egy hasonló tematikájú tervezetet a parlamenthez.

Dan Barna szerint ezek után kérdésessé válik a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvény sorsa is, amelyet szerdán fogadott el felelősségvállalással az Orban-kormány.

Az alkotmánybíróság szerdán helyt adott annak az óvásnak, amelyet a diákszállítás, illetve az igazságszolgáltatás megszervezése terén felelősségvállalással elfogadott jogszabály ellen nyújtott be a PSD.

(Nyitókép: Dan Barna USR-elnök | Fotó: Digi24)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?