banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A PSD csütörtök reggel benyújtja a bizalmatlansági indítványt

Csütörtök reggel benyújtja a kormány elleni bizalmatlansági indítványt a Szociáldemokrata Párt (PSD) – közölte szerdán Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a PSD ügyvivő elnöke.

A tavaly ellenzékbe szorult PSD a kétforduló polgármester-választás felelősségvállalás általi, vagyis a parlament megkerülésével elfogadott bevezetése miatt az indítvánnyal próbálja megakadályozni a törvény hatályba lépését, egyben megbuktatni a Ludovic Orban vezette kormányt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy kívánja-e, hogy a bizalmatlansági indítvány célba érjen, Ciolacu határozott igennel válaszolt.

„Matematikailag nincs meg a megfelelő szavazatszámunk, de az Orban-kormánynak sem volt meg, amikor beiktatták” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az RMDSZ-en kívül ugyan más politikai alakulat nem jelezte az indítványt támogató szándékát, de „több kolléga is van, aki akarja ezt”.

A parlamentnek három nap áll rendelkezésére, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be a felelősségvállalással elfogadott törvények életbe lépésének megakadályozására. Ha ezt nem teszi meg, vagy az indítvány nem kapja meg a képviselők és szenátorok többségi szavazatát, a törvény a parlament által elfogadottnak minősül, de a kihirdetés előtt még be lehet nyújtani alkotmányossági óvást.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu ügyvivő PSD-elnök | Fotó: Digi24)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?