FRISSÍTVE - „Csőre töltve” áll a PSD bizalmatlansági indítványa

FRISSÍTVE: Akár már csütörtökön benyújthatja a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen a Szociáldemokrata Párt (PSD) – közölte kedden Marcel Ciolacu, a párt ügyvivő elnöke.

Ciolacu azt mondta, amennyiben szerdán felelősségvállalással elfogadja a kormány a kétfordulós polgármester-választás törvényét, akkor „feltételezi”, hogy már csütörtökön benyújtják a bizalmatlansági indítványt, amelyet már előkészítettek.

Szerdán folytatódik a parlament rendkívüli ülésszaka, s a napirend szerint 14 órakor kezdődik az az ülés, amelyen a kormány felelősséget készül vállalni a kétfordulós polgármester-választások rendszerét bevezető törvényért.

Az alkotmány értelmében a kormány felelősséget vállalhat a képviselőház és a szenátus együttes plénuma előtt egy programért, egy általános politikai nyilatkozatért vagy egy törvénytervezetért. Ha a felelősségvállalás után három napon belül benyújtott bizalmatlansági indítványt megszavazzák, a kormány elbukik. Ha a kormány hatalmon marad, a felelősségvállalással elfogadott törvénytervezet elfogadottnak minősül.

Orban: a PNL honatyái nem fognak a bizalmatlansági indítványra szavazni

Semmiféle bizalmatlansági indítványt nem fognak megszavazni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói - jelentette ki kedden Ludovic Orban kormányfő.

A miniszterelnököt arról kérdezték, hogy a PNL parlamenti képviselői és szenátorai hajlandók lennének-e megszavazni a bizalmatlansági indítványt annak érdekében, hogy ezzel egy lépéssel közelebb kerüljenek az előre hozott választások megszervezéséhez. Orban azt felelte: „Nem. Kétlem, hogy a PSD apraja-nagyja meg fogja szavazni ezt az indítványt. Ha ez a bizalmatlansági indítvány átmegy, gyakorlatilag elkezdődik az előre hozott választásokhoz vezető folyamat. A PNL semmiféle kormánybeiktatást nem fog megszavazni, valószínűleg az USR sem, és más alakulat sem, amelyek az előre hozott választásokat tartják a jó megoldásnak. Ebben az esetben előre hozott választásokra fog sor kerülni, és kétlem, hogy ennek olyan nagyon örülnének a PSD törvényhozói, mert több mint ötven százalékuk kimaradna a parlamentből” – nyilatkozta Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?