Nemzetpolitikai államtitkár: a külhoniságnak nem örülhetünk, de előnyei is vannak

A trianoni békediktátum száz éves évfordulóján meg kell emlékezni a történelmi eseményekről, de a centenárium lehetőséget teremt arra is, hogy felidézzünk sikereket is, amelyekre lehet építeni, hogy ez a nemzet a 21. században is nyertes legyen – mondta keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A politikus rámutatott: nem örülhetünk a külhoniságnak, de ennek ma már nemcsak hátrányai, hanem előnyei is vannak. Székelyföld gazdasági fejlődése érdekében ugyanis nemcsak romániai vagy európai uniós támogatásokat lehet lehívni, hanem élni lehet a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatásaival is, így aki ezeket összefogva tervez, az sikereket érhet el.

Potápi szerint a magyar kormány sokat tett azért, hogy a Kárpát-medencében megvalósuljon az egységes gazdasági, magyar oktatási, kultúra- és sajtófejlesztés, szinte minden településen megvalósult már ilyen projekt, és számos fejlesztési terv van még előkészítve. Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke hozzátette: Magyarország igazi anyaországként nemcsak a nyilatkozatok szintjén, hanem konkrétumokkal tesz a magyar közösség megerősödéséért, Székelyföld pedig belső anyaországként működteti a szórványmegyékkel közös projekteket.

 

„A magyar kormánnyal közös célunk, hogy a székelyföldi, erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak és az élet minden területen tetten érhető a magyar kormány támogatása” – tette hozzá Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. Mint mondta: a magyarországi közpénz nem kell kiváltsa a romániait, ezért amit lehet, azt romániai és uniós pénzekből kell megvalósítani. A magyarországi támogatások pedig abban segítenek, hogy a térség versenyképességét növelni tudják és így bepótolják az elmúlt száz évben szándékosan kialakított leszakadást.

Potápi Árpád János szerint a Romániával való együttműködés magyar nemzeti érdek, hiszen itt él a legnagyobb külhoni magyar közösség, amely híd lehet a két ország között és segítheti Románia gazdasági fejlődését is. A nemzetpolitikai államtitkár szerint a múltban gyökerező ellentéteket félre kell tenni és erőltetni az együttműködést. Újságírói felvetésre, hogy mi várható a két ország együttműködésében, miután Klaus Johannis államfő visszautasította Orbán Viktor kelet-közép-európai együttműködésre vonatkozó ajánlatát, Potápi Árpád kifejtette: nem vésné kőbe, hogy nem lehet ebből az állapotból kimozdulni, ha egy új román kormány miniszterelnöke megérzi a saját érdekeit, és elkezdi a saját külpolitikáját folytatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?