Változik a külhoni magyar kultúráért és oktatásért pályázat, tájékoztató körúton a BGA

2020-ban több pénzt fordít a külhoni magyarok kulturális és oktatási pályázataira a magyar kormány, egy pályázó viszont csak egy pályázatot nyújthat be, amely több tevékenységre vonatkozhat. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. téjékoztató körutat szervez a napokban Erdélyben.

A korábbi 1,1 milliárd forintról 2020-ban kétmilliárd forintra nő a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulásának elősegítését célzó, A magyar kultúráért és oktatásért elnevezésű pályázat keretösszege, jelentette be még decemberben Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Fontos változások:

  • A központi pályázati kiírás keretösszege 700 millió forintról 1 milliárdra, a regionális pályázati kiírások teljes keretösszege 400 millióról 1 milliárd forintra nő.
  • Az igényelhető támogatás mértéke is nő: a központi pályázati kiírás keretében 500 ezer és 10 millió forint közötti összegre, a regionális pályázati kiírások esetében 300 ezer és 3 millió forint közötti támogatásra lehet pályázni.
  • Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, azaz vagy a központi, vagy a regionális pályázati kiírásra jelentkezhet, viszont egyszerre több tevékenységi körre igényelhet támogatást.
  • A nemzeti jelentőségű intézmények nem nyújthatnak be pályázatot, a korábban számukra igényelhető kétmillió forintos összeget támogatásként kapják meg az érintett intézmények.

A pályázat keretében a magyar közösség céljait szolgáló kulturális és oktatási programok, ahhoz kapcsolódó tevékenységek, írott és elektronikus média, könyvkiadás, civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működése, valamint fejlesztések és ingatlanberuházások támogatására lehet pályázni. A központi pályázati kiírás esetében ingatlan- és gépjárművásárlás is támogatható.

Az erdélyi regionális kiírás esetében a pályázatok benyújtási határideje 2020. január 30, 14 óra, központi kiírás esetében a határidő 2020. január 31, 14 óra (közép-európai idő szerint). Részletek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján és a www.kulhonimagyarok.hu oldalon olvashatóak.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. januárban pályázati tájékoztató körutat szervez Erdélyben leányvállalata, a BGA Pro Transilvania vezetőinek segítségével. A találkozókon az érdeklődők megismerhetik a Nemzetpolitikai Államtitkárság programjaihoz kapcsolódó, a BGA lebonyolításában meghirdetett nyílt pályázatokat, a pályázás és az elszámolás folyamatát a NIR rendszeren keresztül. A körút kedden Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen indult, január 15-ig a következő program szerint folytatódik:

  • Január 8. szerda, 11 óra: Sepsziszentgyörgy, Sapientia EMTE Tanulmányi Központ, Csík utca 20.
  • Január 8. szerda, 16 óra : Csíkszereda, Sapientia EMTE- Nagy Aula, Szabadság tér 1.
  • Január 8. szerda, 13 óra: Marosvásárhely, Sapientia EMTE, Marosvásárhely/Koronka 1C. sz.,  C épület C07 előadóterem
  • Január 10. péntek, 13 óra: Kolozsvár, Sapientia EMTE, Tordai út 4 sz., B301 előadóterem
  • Január 13. hétfő, 13 óra: Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem, Primariei u. 36 sz., Bartók terem
  • Január 15. szerda, 13 óra: Szatmárnémeti, Római Katolikus Püspöki Hivatal, 1918 December 1 u. 2 sz., díszterem

Kapcsolódók

Kimaradt?