Ennyien igényelték Csíkszeredában eddig a jelentős forintjuttatásokat

Idén év elejétől lehet igényelni a magyar állampolgársággal rendelkezők újszülött gyermekei számára az anyagsági támogatást, illetve elindítani az úgynevezett babakötvényt. A csíkszeredai magyar főkonzulátuson eddig több mint 500 család igényelte a a forintjuttatásokat.

A magyar kormány döntése értelmében 2018. január 1-jétől két, Magyarországon régóta ismert családtámogatási ellátási formát, a 42 500 forintost életkezdési támogatást (babakötvényt) és a  64 125 forint anyasági támogatást a kormány kiterjesztette a külhoni magyar közösségekre is. Mindkettő iránt nagy az érdeklődés, a csíkszeredai magyar külképviselet már január 2-án több kérelmet vettek át, azóta pedig folyamatosan érkeznek az újabb igénylők.

Mindkét támogatás magyar állampolgár gyermek után jár, és feltétel, hogy rendelkezzen magyar anyakönyvvel, ha pedig ilyen nincs, akkor a támogatás igénylésével egyidejűleg kérelmezni lehet azt.

„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az anyasági támogatásnál van egy jogvesztő határidő, azt csak a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani, arra bíztatok hát minden kismamát, hogy mielőbb fáradjon be a főkonzulátusra, vagy keressen meg bennünket valamelyik kihelyezett konzuli napunk alkalmával” – hívta fel a figyelmünket Tóth László konzul.

Azt is megtudtuk tőle, hogy mostanig több mint félezer gyermek után igényelték a két támogatási formát, és mivel egy nyomtatványon mindkettőért lehet folyamodni, nagyjából hasonló számú kérelmet nyújtottak be mindkettő esetében.

Az újfajta ügyintézés és a kérelmezők magas száma miatt tovább növekedett az intézendő ügyek száma, ezért kimondottan az anyasági támogatással, valamint a kapcsolódó anyakönyvezéssel is több alkalmazott foglalkozik a konzulátuson, mint korábban. A külképviselet célja ezzel az, hogy senki ne essen el ezektől a támogatási formáktól.

Az igénylőket előzetes időpontfoglalás alapján fogadják, azaz hívni kell a főkonzulátus központi telefonszámát, a 0366 087 000-t, amelyen időpontot lehet egyeztetni, majd munkaidőben, 8.00 és 16.30 között a Gál Sándor utcai épületben lehet benyújtani a kérelmet.

Székelyföld nagyobb városaiban rendszeresen tartanak kihelyezett konzuli napokat, ezek alkalmával is átveszik a kérelmeket, amelyben a partnerszervezetek, a Demokrácia Központok, az Eurotrans Alapítvány, valamint a Magyar Polgári Párt irodái is segítenek. Azokat az igénylőket, akiknél a határidő lejárta már nagyon közel van, soron kívül fogadják, hogy ez ne legyen akadálya a támogatás megítélésének.

Arról, hogy miképpen juthatnak hozzá az említett magyarországi támogatásokhoz, Magyarország romániai főkonzulátusain tájékozódhat

Kapcsolódók

Kimaradt?