Rókacsalád költözött a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium közelébe

Szinte napi rendszerességgel lencsevégre kerülnek Csíkszeredában a városban élő rókák. Ezúttal a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium udvarán fényképezték le a vörös bundás kisragadozót.

Az ősz beköszöntével Csíkszereda számos pontján feltűntek a városba behúzódó és ott megtelepülő rókák. Az állatok kiválóan alkalmazkodtak az emberek közelségéhez és a városi élethez. A megyeszékhely taplocai városrészén található iskolaközpont udvarának elhagyatott részein és a környék telkein több rókacsalád is meghúzódott.

A rókák jól megélnek a városban elejthető rágcsálókat elejtve és az emberek által kidobott élelmiszer-maradékokat fogyasztva. Könnyebben jutnak élelmiszerhez, mintha a vadonban, erdőn-mezőn kellene zsákmány után járniuk.

A rókával minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni! A hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, háziállatainkat (kutya, macska) pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető intézkedésekkel már nagyon sokat tettünk a veszettség megelőzéséért. Veszettségre akkor gyanakodhatunk, ha az állat nappal is ember közelébe megy, hagyja magát megközelíteni, vagy megfogni, ha embert, vagy háziállatot támad meg, görcsös rohamai vannak, bénulást látunk rajta – hívják fel figyelmünket a témával foglalkozó oldalak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?