Róka sétálgatott kedd este Csíkszereda városközpontjának közelében

Többen látták a napokban azt a rókát, ami Csíkszeredában, a városközponthoz közeli tömbházlakások között tűnt fel. Az állat nem ijedős, kedd este videóra is vették, ahogy esti sétájára indult. 

A rókák jelenléte nem újdonság Csíkszeredában, az elmúlt hetekben a Taploca utcai iskolaközpont diákjai is több alkalommal láttak az épületek között feltűnni belőlük. Esténként pedig még közelebb a város központjához, a Szív utca, Nagyrét utca környékén látták több alkalommal is kóborolni a vörös bundájú ragadozót. A Facebookon osztották meg az alábbi videót, amin a bátor állat a házak között sétál.

Szakértők szerint nem ritka jelenség a rókák városi jelenléte. A róka életmódja és táplálkozása ugyanis remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre állnak rágcsálófajok, amelyek a rókák fő zsákmányállatai, ezen kívül a nem megfelelően tárolt hulladék és a macskáknak kitett eledel biztosabb táplálékforrást jelent, mint erdei-mezei vadászat. Önmagában tehát a róka városi jelenléte nem ritka és nem veszélyes.

A legjobb, ha az állattal találkozva felhívjuk magunkra a figyelmet és engedünk neki teret arra, hogy folytathassa az útját. Veszettségre akkor gyanakodhatunk, ha az állat nappal is ember közelébe megy, hagyja magát megközelíteni, vagy megfogni, ha embert, vagy háziállatot támad meg, görcsös rohamai vannak, bénulást látunk rajta – olvashatjuk a veszettsegmentesites.hu honlapon.

A rókával, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni! A hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, a húsevő háziállatainkat (kutya, macska) pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. Ezekkel az alapvető intézkedésekkel már nagyon sokat tettünk a veszettség megelőzéséért – hívják fel figyelmünket a témával foglalkozó oldalak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?