Szerdán összeül a Legfelsőbb Védelmi Tanács

Szerdán Klaus Johannis államfő vezetésével összeül a Cotroceni-palotában a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT). A CSAT legutóbbi ülését július 30-án tartották.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a CSAT-ülés szerdán 16 órakor kezdődik, és a napirendi pontok között szerepel a NATO-tagállamok államfőinek és kormányfőinek londoni találkozója (december 3-4), a 2020 során a határokon túli missziókba küldendő román fegyveres erők elosztása, a nemzetvédelmi feladatokkal rendelkező intézmények 2019-es büdzsé-kiigazításra vonatkozó javaslatai, a CSAT tevékenységi terve 2020-ra, valamint a hadsereg vezérkari főnöke kinevezésének jóváhagyása.

Ez lesz az első CSAT-ülés az Orban-kabinet hivatalba lépése óta. A tanácskozáson részt vesznek majd a Legfelsőbb Védelmi Tanács tagjai, úgymint: Klaus Johannis elnök, Ludovic Orban miniszterelnök, Nicolae Ciucă honvédelmi miniszter, Marcel Vela belügyminiszter, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter, Virgil Popescu gazdasági miniszter, Florin Cîţu pénzügyminiszter, Eduard Hellvig, a SRI igazgatója, Gabriel Vlase, a SIE igazgatója, Ion Oprişor államfői tanácsadó, Mihai Şomordolea államtanácsos és a vezérkari főnök.

Johannis államfő október 28-án írta alá azt az elnöki dekrétumot, amelynek értelmében Nicolae Ciucă tábornokot, a hadsereg akkori vezérkari főnökét tartalékállományba helyezi. Helyettese Daniel Petrescu altábornagy.

(Címlapfotó forrása: csat.presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?