Alexandrát meg sem kellett volna menteni, ha az ügyészek végzik a dolgukat

Az ügyészek már hetekkel korábban azonosíthatták volna Luiza Melencu elrablóját, és ezzel megelőzhették volna Alexandra Măceşanu eltűnését.

„Nem akarunk semmit eltitkolni. Csak vigyázunk arra, hogy ne zavarjuk össze a dolgokat, és ne mondjunk olyasmit, ami később nem bizonyul igaznak” – biztosította Giorgiana Hosu, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) helyettes vezetője az őt faggató újságírókat július 28-án, miután bejelentette, hogy a caracali rém bevallotta Alexandra Măceşanu és Luiza Melencu meggyilkolását. Azt is hozzátette, hogy kollégái „az eredeti dossziéban hibátlanul dolgoztak”.

Valójában a DIICOT ügyészei óriásit hibáztak. Már hetekkel Alexandra elrablása előtt rendelkeztek azokkal az információkkal, amelyeknek a birtokában azonosíthatták volna a Luiza Melencut foglyul ejtő Gheorghe Dincát, és ezzel megelőzhették volna az újabb tragédiát. Ez abból a jelentésből derül ki, amelyet az ügyben kedden ülésező Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) számára állított össze a belügyminisztérium. A dokumentumot több médium megszerezte, de a Libertatea figyelt fel utólag az ügyészek mulasztására.

A jelentés szerint a gyanúsítottat nem a segélyhívásra használt telefon bemérésével azonosították – az 112-őt működtető Különleges Távközlési Szolgálat (STS) vagy a rendőrség speciális műveleti csoportja (DOS) segítségével –, hanem egy fénykép alapján, amely a nőrablásokhoz használt autóról készült, és amely szerepelt a három hónappal korábban eltűnt Luiza Melencu dossziéjában.

Több mint tizenkét órával azután, hogy Alexandru Măceşanu hívta az 112-őt, július 25-én 23.21 órakor az ügyészek átadtak a rendőröknek egy fényképet, amely egy ezüstszürke Renault Megane kombit ábrázolt jellegzetes, utángyártott alufelnikkel és sötétített hátsó ablakokkal. A kép és a térfigyelő kamerák felvételeinek összevetése után, mindössze másfél óra alatt sikerült megállapítani az autó rendszámát és azonosítani a tulajdonosát, aki nem más, mint a gyanúsított, Gheorghe Dincă.

Alexandra Măceşanu apja 34 órával korábban jelentette a rendőrségen lánya eltűnését, ami be sem következett volna, ha a hetekkel korábban készült fotó alapján azonosítják a Luiza Melencu eltűnése kapcsán gyanúba keveredett autóst. Ennek ellenére a nyomozást vezető ügyészek egyfajta szóvivőjeként fellépő Georgiana Hosu még vasárnap is azt állította újságíróknak, hogy az ügyészek nem tudtak a gyanúsított gépkocsijáról. „Nem, abban a pillanatban nem. Nem kapcsolhatjuk össze egy autó fényképét semmi mással” – mondta. Mint fentebb láthattuk, az „összekapcsolás” július 26-án hajnalban sikerült, és mindössze másfél órát vett igénybe.

Alvilági bandától kértek segítséget

A belügyminisztérium jelentése kitér egy furcsa epizódra, amely nehezen értékelhető az utólagos fejlemények ismerete nélkül. A Melencu-dossziéból származó fényképet a rendőrök szétküldték „a beosztottak whatsapp csoportjára, mivel a közlekedési rendőröknek jó vizuális memóriájuk van”. Azt is megemlítik mintegy mellékesen, hogy „alkalmi forrásokból” származó információk alapján ellenőriztek egy, a fotón láthatóhoz hasonló autót az egyik bevásárlóközpont parkolójában, de a nyom hamisnak bizonyult.

A Libertatea kiderítette, hogy az „alkalmi források” tulajdonképpen az egyik alvilági bandát jelölik. A lap ankétja szerint Nicolae Alexe, az Olt megyei rendőrség időközben leváltott operatív parancsnoka – aki a caracali keresőakciót is irányította – az egyik szervezett bűnözői csoporthoz fordult segítségért. Átküldte a banda vezérének, Remus Rădoinak a gyanúsított autójának a fényképét, illetve két telefonszámot a nyomozati aktákból. Sem a gépkocsi, sem a két telefonszám tulajdonosát nem sikerült így azonosítani, viszont „sikerült” értékes időt elvesztegetni hamis nyomok követésével. Az Alexandrát kereső rendőrök július 25-én este három házkutatást is tartottak, és az újabb információk szerint legalább két helyszínt a Rădoitól kapott füles alapján „választották ki”. Mindkét ház a rivális Oacă klán valamelyik tagjáé volt.

A Libertatea szerint Remus Rădoi több őrzővédő cég tulajdonosa, valóságos magánhadsereget működtet. A riportereknek eldicsekedte, hogy korábban is segítette a hatóságokat, például tavaly, amikor a DIICOT eljárást indított az Oacă klán ellen azzal a gyanúval, hogy lányokat vittek Németországba, és miután elvették a személyi igazolványukat, prostitúcióra kényszerítették őket. „Az itteni emberek nem bíznak a hatóságokban, ezért fordulnak hozzánk. (…) Gyakorlatilag mi készítettük el az Oacă klán dossziéját a DIICOT számára, 20 embert állítottunk rá” – kérkedett a riportereknek Remus Rădoi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?