FRISSÍTVE - Januárban szövetséget köt, majd fúzióra lép az MPP és az EMNP

FRISSÍTVE: Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt január 18-án közös kongresszust tart Csíkszeredában, amelyen a politikai szövetségre lépésükről döntenek, és elindítják a fúzió folyamatát.

Erről Csomortányi István, az EMNP és Mezei János, az MPP elnöke számolt be kedden Kolozsváron, egy közös sajtótájékoztatón. Közlésük szerint a két párt közös listákat állít a jövő évi önkormányzati választásokon, a koalíciójukat pedig csak a fúzió megalapozásának tekintik. „Ugyanazt valljuk, ugyanazt akarjuk megvalósítani” – indokolták az együttműködésük szorosabbra fűzését.

Csomortányi István elmondta: január 18-án az EMNP és az MPP kongresszusa előbb külön-külön ülésezik, majd együttest kongresszust tartanak, amelyen a küldötteik közösen döntik el az együttműködés és a fúzió részleteit. A Maszol kérdésére közölte, ezeken a részleteken – például az új párt neve, a vezetésének megoszlása az EMNP és az MPP között – közös munkacsoport dolgozik január 18-ig. "De nem az a kérdés, hogy melyik tisztséget ki tölti be az új pártban. Egy olyan struktúra kialakítása a tét, amely hosszú távon biztosítja az alternatívát az erdélyi magyar politikában" – jelentette ki az EMNP elnöke.

Arra a kérdésünkre, látja-e esélyét a fúzió megvalósításának a jövő évi parlamenti választásokig, Mezei János azt mondta: azért is döntöttek a politikai koalíció létrehozása mellett, mert a pártfúzió bírósági bejegyzése elhúzódhat. „Az önkormányzati választásokon való szereplés szempontjából biztonságosabb jogi megoldás számunkra a koalíció” – magyarázta az MPP elnöke.

Mint ismert, az MPP-nek együttműködési megállapodása van érvényben az RMDSZ-szel. Mezei elmondta, kapcsolatuk Kelemen Hunorékkal megmarad, bár az együttműködést „kissé egyoldalúnak” érzi. „Ami a közösségnek jó, abban együtt tudunk működni továbbra is” – jelentette ki. Arra a kérdésünkre, igényt tart-e a jövő évi parlamenti választásokon is az MPP két befutó helyre az RMDSZ listáin, ha addig nem jön létre a fúzió az EMNP-vel, a pártelnök azt válaszolta: nem zár ki semmit, de „az egységes magyar képviselet lenne a megoldás”.

Az MTI kérdésére, hogy az RMDSZ-szel szövetségben politizáló MPP, és az RMDSZ ellenzékét megtestesítő EMNP szövetsége miként alakítja majd az RMDSZ-hez fűződő viszonyukat, Csomortányi azt válaszolta, hogy nem az RMDSZ-hez, hanem a közösség elvárásaihoz kívánják igazítani a politikájukat. Mezei úgy fogalmazott, hogy nem az RMDSZ ellen, hanem a szövetség mellett alakítják ki együttműködésüket a nemzeti érdekek és értékek képviseletére.

Megkérdeztük Mezei Jánost, miként befolyásolja az MPP és az EMNP közeledését az, hogy korábban Csomortányi István náci karlendítéssel pózolt egy kiránduláson. A pártelnök kijelentette: ebbe az ügybe „nem folyna bele”, de az MPP-t nem a szélsőséges ideológiák határozzák meg. „Mindenki a saját pártjában oldja meg a belső feszültségeit. De a múltat nem tagadjuk le, vállaljuk a következményeit” – fogalmazott Mezei.

A közös gyökerek

A sajtótájékoztatón a két párt közeledése kapcsán az MPP elnöke felidézte: a két pártnak közösek a gyökerei, az MPP alapításánál is ott voltak azok, akik később létrehozták az EMNP-t. Mint részletezte, nyolc éve külön utakon jártak, de most "elérkezett az a pillanat, amikor a bölcsesség és az alázat felülkerekedett, és visszahozta a szervezeteinket arra az útra, amelyet egykor közösen képzeltünk el". Mezei János hozzátette: mindkét pártelnök építőmérnök, és mérnöki tudását most a közös párt építésében kívánja kamatoztatni.

Csomortányi István szerint azért van szükség a jobboldali pártok összefogására, mert az erdélyi magyar képviseletet három veszély fenyegeti. Veszélynek tekintette azoknak a magyarországi pártoknak a befolyását, amelyek román pártok mellett kampányolnak, a román pártok felől megmutatkozó csábítást, valamint azt is, hogy az erdélyi magyarság legnagyobb politikai szervezete, az RMDSZ monopóliumra törekszik, és elhallgattatná a kritikus hangokat. Csomortányi úgy vélte: Erdélyben a magyar pluralizmus nem csupán érték, hanem maga a megoldás. Ez tudja ugyanis egyben tartani a magyar etnikai tömböt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?