MPP-belviszály: az elnök szerint le akarják járatni a pártot

Visszautasítja azokat az állításokat a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöksége, miszerint alapszabályzatba ütköztek az országos választmány október 17-i ülésén született határozatok. A vezetőség szerint egyesek bojkottálni akarták az ülést, és megpróbálják megakadályozni a nemzeti oldal egyesülését.

Mint arról beszámoltunk, Salamon Zoltán volt ügyvezető elnök, Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselők is azt állították, hogy alapszabályzatba ütköző módon hozott döntéseket (többek között Biró kizárásáról a pártból és az Erdélyi Magyar Néppárttal való egyesülés kezdeményezéséről) az MPP választmánya az október 17-én Gyergyószentmiklóson tartott ülésen, mert az kellő létszám hiányában határozatképtelen volt.

Ezt cáfolja a párt sajtószolgálata által kiadott közlemény, mely Mezei János pártelnököt idézi: „Az a tény, hogy egyesek bojkottálni próbálták az ülést és még mindig a nyilvánosságon keresztül próbálják meg gyengíteni a pártot diktatúrát kiáltva, csak azt bizonyítja, hogy mennyire súlytalan az RMDSZ-közeli frakció az MPP-n belül. Ha építő jellegű lenne a szándékuk, akkor jelen lettek volna, és véleményt formálnak ők is. Hiába próbálják meg egyesek megakadályozni a nemzeti oldal egyesülését a román bíróságokon. Az MPP szabályosan működik” – fogalmazott Mezei, aki szerint „egységesen megy tovább a csapat, a nemzeti érdekképviselet útján és nagyon sajnálom, hogy több tagunkat, így Kulcsár-Terza Józsefet is becsapták, mint Simon Csabát, akinek a nevét felhasználva éltek vissza”.

Néhány hete több MPP-tisztségviselő nyílt levélben kérte a pártból való kizárások beszüntetését és Mezei János lemondását, köztük a fent említett Kulcsár-Terza és Simon – utóbbi később azt állította, hogy visszaéltek a nevével.

Kulcsár-Terza József hétfői nyilatkozatára a következőképp reagált Mezei János: „Nem tudom, hogy a képviselő úr honnan veszi, hogy bárki is ki akarja őt zárni a pártból, vagy hogy szabálytalanul folytattuk le az ülést. Ha a bojkottálás helyett a Háromszékről megjelent választmányi tagok is részt vettek volna az ülésen, ma már sokkal kevesebb félreértés keringene. Mindenkinek, aki a nemzeti oldalon akar politizálni és nem a személyes ambíciói vezérlik, helye volt mindig, és helye is lesz a csapatban.”

A sajtóközleményben leszögezik: az MPP országos választmánya az ülés elején 37 főből állt, húszan írták alá a jelenléti ívet. „Akárhogy is számoljuk, jelent volt a testület felénél több tagja. A matematika egy nehéz dolog tud lenni, de ez nem annyira az” – tette hozzá a közleményben Sorbán Attila Örs, a párt ügyvezető elnöke, aki szerint az alapszabályzatnak megfelelt az ülés.

„(...) Biró Zsolt és Salamon Zoltán azt állítják, hogy az összeolvadás mellett jogtalanul döntött a választmány. Ez tényszerűen nem így volt, a választmány csak felhatalmazta az elnökséget a fúziós tárgyalások megkezdésére, hogy az Országos Tanács, melynek ez a kérdés hatásköre, dönthessen majd róla” – folytatta Sorbán, hozzáéve, hogy ezt mind a belső fórumokon, mind a nyilvánosság előtt közölték az ülés után. „Mi ez, ha nem szándékos félretájékoztatás és becsapása a közvéleménynek és az MPP tagságának?”– tette fel a kérdést.

Jelenleg a Magyar Polgári Párt országos választmánya 36 tagból áll, mivel a 17-i gyűlés során a testület megszavazta Biró Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő kizárását. A kizárási eljárás – melyet a közlemény szerint többek közt Kulcsár-Terza József is kért – fő indoka az volt, hogy „Biró több pontban megsértette a párt alapszabályzatát és nem írta alá a parlamenthez benyújtott autonómia-statútumot”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?