Az USR-PLUS kolozsvári kampányrendezvényén vett részt Fekete-Győr András

A magyarországi Momentum elnöke, Fekete-Győr András vasárnap este részt vett az USR-PLUS kampányrendezvényén, ahol fel is szólalt magyarul. Az ellenzéki politikus a romániai kisebbségek helyzetéről is beszélt, ám kijelentései ellentmondtak az USR-PLUS államfőjelöltje, Dan Barna által felvállalt kisebbségpolitikával.

„Bűnt követ el, aki figyelmen kívül hagyja a kisebbségek kérdését. Okom van remélni, hogy az újonnan alapított újgenerációs pártok, mint az USR-PLUS Szövetség végre érdemben tudnak foglalkozni ezzel a kérdéssel. Jogszabályokon alapuló, elvi egyetértésnek kell létrejönnie kisebbségi kérdésben, és nem eseti adok-veszek alku, mint ahogy eddig és jelenleg is működik. Én úgy hiszem, hogy erre most megnyílik a lehetőség. Úgy hiszem, hogy Romániában a kisebbségi jogok védelme végre a helyére kerül, és haladó szellemű, Európa-párti hazafiak képviselik majd” – fogalmazott a kampányrendezvényen a Momentum elnöke.

Mint az ismert, Dan Barna államfőjelölt, az USR elnöke a kampány kezdetén Marosvásárhelyen kijelentette, hogy „a nemzetiségi kérdésen túl kell lépni”. Az RMDSZ akkor szóvivőjén keresztül üzent: álláspontjuk szerint nem túl kell lépni az etnikai problémán, hanem meg kell oldani azt. Hegedüs Csilla emlékeztetett, hogy az USR az alkotmánybíróságon minden olyan törvénykezdeményezést megtámadott, ami hasznos és jó lett volna a kisebbségi jogok kiterjesztése, bővítése szempontjából.

A magyarországi politikus beszédében Románia és Magyarország közeledését szorgalmazta. „Óriási történelmi felelősség ez, a mi felelősségünk, hogy jó viszonyban tudjuk rendezni közös dolgainkat. Sem a világpolitika, sem Európa helyzete nem engedi, hogy ne működjünk együtt. Együtt kell küzdenünk az orosz fenyegetéssel itt Közép-Európában, és együtt kell küzdenünk itthon és Brüsszelben egy erősebb, egy egységesebb és egy emberibb Európáért" – fogalmazott a Momentum elnöke.

Fekete-Győr András a román pártszövetség kampányrendezvényén arról is beszélt, hogy politikai kultúrát kell váltani. „Magunkon kell kezdenünk az új politikai kultúra megvalósítását: meg kell valósítanunk az átláthatóságot, az üvegzseb-politikát, bátorságot és önfeláldozást kell mutatnunk” – mondta a fiatal magyarországi politikus. Kijelentéseinek kontextusához tartozik, hogy a Rise Project tényfeltáró portál szerint Dan Barna államfőjelölt korábbi cége uniós alapokból lopott pénzeket. A csalásellenes hivatal (DLAF) és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is hivatalból vizsgálódik ebben az ügyben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?