Az ország több mint felében még mindig vannak sertéspestisgócok

Huszonöt megye 291 településén 956 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg, az esetek száma csökkenő tendenciát mutat - közölte szerda késő este az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A legtöbb fertőzési gócot Giurgiu (235), Teleorman (215) és Olt (86) megyében tartják nyilván. Az intézmény tájékoztatása szerint eddig 524.590 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 2.208 vaddisznónál is kimutatták.

Országos szinten eddig 1.763 fertőzési gócot sikerült felszámolni, és szerdáig 11.848 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 316,15 millió lej kártérítést utaltak. Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. 

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének. 

Kapcsolódók

Kimaradt?