Sokba került a baróti gazdának az afrikai sertéspestis megjelenése

Borsos büntetést kapott az a Barót környéki gazda, akinek mangalica farmján afrikai sertéspestissel fertőződtek az állatok, emellett elveszítette a kárpótláshoz való jogot is, tájékoztatott Sikó Barabási Sándor főállatorvos.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője arról számolt be, hogy a Prahova megyei és bukaresti laboratóriumok egyaránt visszaigazolták, hogy afrikai sertéspestis fertőzés miatt hulltak el a disznók a Barót környéki farmon.

A háromszéki hatóságok az ügy kivizsgálása során több szabálytalanságot is felfedeztek a mangalica farm működésében – a gazda nem értesítette időben a helyi állatorvost amikor malacok születtek vagy amikor levágták az állatokat, a farm nem volt kellőképpen körülkerítve és nem volt megfelelően szabályozva az emberek bejárása és nem tartották be a sertések azonosítására vonatkozó szabályokat – ezért a tulajdonost 6400 lejre bírságolták. Ugyanezen hiányosságok miatt a gazda elveszítette a jogot, hogy a fertőzésben elhunyt, illetve a kényszerlevágás során feláldozott mangalica disznók után kárpótlásban részesüljön.

Sikó Barabási Sándor szerint a Barót környéki sertésfarmot minimum 45 napos zárlat alá helyezik, ezidő alatt tilos emberek, járművek állatok és termékek ki vagy beszállítása. Ugyanakkor a hatósági zárlat térségében megtiltják az állatnevelést, a panzió működtetését és a területen lévő horgásztó használatát. A főállatorvos szerint a mangalica farmra vélhetően emberek vagy a környező erdőben lévő vadak hurcolták be a betegséget. A nyomozás folytatódik.

Felhívják a háromszéki állattartók figyelmét, hogy minden gyanús elhullást kötelesek azonnal jelenteni. Szigorúan tilos – akár börtönnel is büntethető – ha nem engedélyezett módon kidobják az elhullott állatok tetemét. Leszögezik: az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, ám hatalmas gazdasági károkat okozhat.

Mint ismert, idén év elején a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben majd Sepsikőröspatakon is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis. Azokat a gócpontokat az állatok kényszerlevágásával tavaszra sikerült felszámolni.

Kapcsolódók

Kimaradt?