Bulgária uniós támogatást kap a sertéspestis elleni harcra

2,9 millió euró anyagi segítséget kap az Európai Uniótól Bulgária az afrikai sertéspestis-járvány megfékezésére, és további 11 millió eurós támogatásra számít kártérítések kifizetésére a már felszámolt gócpontoknál.

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős európai uniós biztos és Dessislava Taneva bolgár mezőgazdasági miniszter keddi találkozójukon egyeztek meg erről, írja az Agerpres.Hétfőtől tilos a vadászat a fertőzött területeken – a járvány ugyanis a vaddisznókat is érinti –, a bolgár miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy a sertésállományt önként megsemmisítő gazdáknak kártérítést fizetnek.

Az Európai Bizottság szerint Bulgária, Lengyelország és Litvánia veszélyeztetett terület, az afrikai sertéspestis Nyugat-Európába egyelőre nem terjedt át. Görögország megtiltotta a bulgáriai hús behozatalát az országba és megszigorította az ellenőrzést a határon.

A bolgár sajtó szerint három Ruse környéki tenyésztő állatainak megsemmisítése az ipari célokra szánt sertésállomány húsz százalékának elvesztését jelenti, a veszteség pedig több millió levára becsülhető. Eddig mintegy 130 ezer disznót ítéltek megsemmisítésre Bulgáriában, szakértők szerint ez a szám elérheti a 600 ezret is, és rámehet az ország teljes sertéshús-ipara.

Elemzők szerint kevesebb mint egy hónap alatt 30 százalékkal nőtt a disznóhús ára Bulgáriában. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, kizárólag a házisertést és a vaddisznót fertőzi meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?