Szigorú ellenőrzések indultak az afrikai sertéspestis megfékezése érdekében

Országos szinten átfogó ellenőrző akció kezdődött az afrikai sertéspestis járvány terjedésének megfékezése érdekében. Hétfőtől csak Kovászna megyében 200 mezőgazdasági farmot és állattenyésztőt ellenőriznek le, tájékoztatott Sikó Barabási Sándor. A háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője szerint országos szinten a mezőgazdasági termelőknél és állattenyésztőknél vizsgálják, hogy betartják-e az biztonságos állattartásra vonatkozó előírásokat.

A háromszéki főállatorvos rámutatott, aggasztó mértékben terjed az országban az afrikai sertéspestis, jelenleg húsz megye 140 településén mutattak ki 416 fertőzés-gócpontot. Négy másik megyében csak a vaddisznók fertőzöttek. Mint arról beszámoltunk Háromszéken idén februárban a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben és a szomszédos Sepsiköröspatakon azonosítottak afrikai sertéspestissel fertőzött disznókat, ezért kényszervágásokat rendeltek el és 140 sertés levágását követően, áprilisra sikerült megszüntetni a fertőzés-gócpontokat.

Országos szinten az elmúlt időszakban összesen 372 325 beteg sertést pusztították el, 1660 esetben vaddisznók betegedtek meg. A Kovászna megyei főállatorvos szerint a hétfőn kezdődött átfogó ellenőrző akció során elsősorban a törvénytelen sertéstenyésztést és forgalmazást próbálják teljesen felszámolni. Ezért ellenőrzik a közutakon az állatszállítást, vizsgálják az esztenákat, nyári ideiglenes állattartó helyeket, ahol tilos disznót nevelni.

Kapcsolódók

Kimaradt?